Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Laban polgármester Koszovó és Metóhiában

2018.09.21.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere munkatársaival ma Gračanicán, a Kisboldogasszony napja, a Koszovó és Metóhia-i Gračanica község napja alkalmából tartott szertartáson és körmenetben, valamint a községnapi központi ünnepségen. Gračanica község napja alkalmából Laban mellett számos más vendég vett részt Koszovóból, Szerbiából, illetve a térségből.

12122_1.jpg

A zsúfolásig megtelt kolostorudvaron a liturgiát a Draganac kolostor zárdafőnöke, Ilarion atya szolgáltatta az egyházmegye papságával és szerzeteseivel együtt. Jelen voltak Srđan Popović, Gračanica község elnöke és munkatársai, Milorad Arlov, a SZK KéM szerbségét támogató bizottság elnöke, Szabadka polgármestere, Újvidék Város és Berane képviselői, valamint számos más vendég és helybeli, köztük sok gyermek is.

Laban polgármester idén is a gračanicai ünnepségre a házigazda meghívására utazott el, ezúttal pedig ellátogatott a peći patriarchátusba is. Az ottani sajtó képviselőinek elmondta, hogy Szabadka és a gračanicai község testvérvárosi kapcsolatokat ápol, s hogy megtiszteltetés számára, amiért Szabadka Város és ő maga is részese lehet ennek az ünnepségnek.

- Ahogyan Popović elnök is szeptember elsején látogatásával megtisztelte városnapi ünnepségünket, íme, ma mi is önökkel vagyunk. Nagy megtiszteltetés ezen a szent helyen lenni, Gračanica község védszentjének és napjának a megünneplésén. Azt üzenem, hogy meg kell őriznünk a szükséges egységet, hogy tartsunk össze és ne húzzunk szét, mert úgy könnyebben haladjuk túl a kihívásokat. Erre a legjobb példa épp a két város, Szerbiánk északi és déli részének a mind szorosabb együttműködése – üzente Laban.

A liturgiát követően nagyszámú hívő részvételével a körmenet végigvonult Gračanica központi utcáin, majd a kolostor udvarán megtörték az ünnepi kalácsot is.

Ilarion atya, a Draganac kolostor zárdafőnöke gratulált a híveknek védszentjük és Gračanica község ünnepén, amely Kisboldogasszony napján tartja a község napját, majd köszönetet mondott Laban polgármesternek azért a támogatásért, amelyet Szabadka évek óta nyújt Gračanicának.

A község napjának megünneplése ma este 20 órakor díszüléssel folytatódik a Művelődési Otthonban.

12122_2.jpg