Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Topolyán megnyílt a TSC Labdarúgó Akadémia

2018.09.27.

Orbán Viktor magyar kormányfő és Zsemberi János, a topolyai TSC Labdarúgó Klub elnöke ma Topolyán megnyitotta a TSC Labdarúgó Akadémiát. A megnyitóünnepségen jelen volt Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete, Babits János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, továbbá a Magyar és a Szerb Labdarúgó Szövetség küldöttsége.

12142_1.jpg

Orbán kormányfő beszédében kijelentette, hogy a sport, illetve a labdarúgás az egész Közép-Európa közös nyelvét jelenti, s hogy természetes, hogy összeköti az embereket, különösen a szerbeket és a magyarokat.

- Ez valami, ami természetes, de nem megszokott, ám különösen jelentős, mivel évtizedek vannak mögöttünk, amikor sokkal több minden választott el bennünket. Ma másfajta szelek fújnak, ma együttműködünk és együttesen lépünk fel – emelte ki Orbán.

Európában – húzta alá – ma nem azok járnak jól, akik sz7éthúznak, hanem akik összetartanak.

- A szerbek és a magyarok együttműködnek a politikában, a kultúrában és a sportban. Szeretnék köszönetet mondani Vučić szerb elnöknek az ebben nyújtott támogatásért. A magyar és a szerb sportolók között nincsenek megértési gondok, hiszen mindkét nép sportnemzetnek számít. A jövőben is sok sikert kívánok szerb barátainknak – mondta Orbán Viktor.

Mint mondta, Topolyát a TSC első emberének, Zsemberi Jánosnak a javaslatára választották a Labdarúgó Akadémia helyszínéül.

- A komoly dolgokhoz két félre van szükség, bátor emberekre, akik együttműködnek és elkötelezettek az újítások iránt. Ez még csak a kezdet, számos sportlétesítmény építése, ezer és ezer gyermek sportolóvá való fejlődése vár még ránk. Szerbiában sok magyar ér és logikus, hogy érdekeltek vagyunk a fejlődésük iránt, különösen, hogy a fiatal korosztály kötődik Szerbiához. A korombeliek pedig emlékeznek a nyolcvanas évek Szerbiájára, amely szabadabb és fejlettebb volt, s az emberek boldogabban éltek itt – emlékeztetett rá Orbán kormányfő.

12142_2.jpg

Azt üzente: biztos abban, hogy Szerbia ismét a csúcson lesz, mert aki egyszer már megjárta a csúcsot, képes lesz azt megismételni.

Szavai szerint a legfontosabbak a gyermekek, mert – mint mondta – ha vannak gyermekek, akkor van jövő is.

- Ha a gyermekek kiműveltek és erősek, ilyen lesz a jövőnk is. Az ide vezető legbiztosabb út a sport, különösen a labdarúgás, mert küzdőszellemet és fizikai erőt követel. A legtehetségesebbek világhírűek lehetnek. A sport megtanít az élet két legfontosabb dolgára – becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni. Kedves fiatalok, használjátok ezeket a pályákat egészséggel, legyetek becsületesek és erősek. S ha eljön az ideje, ne feledjétek visszaadni a hazának azt, amit értetek tett. Tegyétek naggyá Szerbiát és Magyarországot – zárta szavait Orbán.

Zsemberi János egyebek mellett elmondta, hogy Topolya, Vajdaság és Szerbia egy új, gyönyörű labdarúgó komplexummal rendelkezik, amelyre büszkék lehetünk – mondta.

- Ugyanakkor nagy hálával tartozunk Magyarországnak, amely felismerte elképzeléseinket és szándékunkat, hogy segítsük a labdarúgás térségbeli fejlődést – mondta Zsemberi, hozzátéve, hogy a TSC Labdarúgó Akadémiának nagy jelentősége van a vidék labdarúgása számára, de nagyon fontos Topolya egészének a fejlődése szempontjából is.

A topolyai Labdarúgó Akadémia a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásából fejlődik, a kezdő támogatás összege 9,5 millió euró.

A TSC Labdarúgó Akadémiához tartozik a főépület minden szükséges tartalommal a fiatal labdarúgók elszállásolásához és munkájához, valamint négy labdarúgó pálya. A terv felöleli a központi pálya kiépítését is Topolyán a régi stadion helyén.

12142_3.jpg