Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Oktatási hírek

A Városházán megbeszélést tartottak a migránsok és menekültek oktatásba történő bevonásáról

2018.09.28.

Ilija Đukanović és Nataša Aleksić, a Városi Tanács szociális védelemért és oktatásért felelős tagja ma a Városháza Kék termében találkozott az Európai Oktatási Szakszervezeti Bizottság, az Oktatásügyi Munkáltatók Európai Szövetsége és a Szerbiai Oktatási Szakszervezet küldöttségeivel, valamint a migráns gyermekek oktatási projektjébe bevont iskolák képviselőivel.

12147_1.jpg

Đukanović ebből az alkalomból elmondta, hogy a szabadkai Migráns-befogadó Központban jelenleg mintegy 50 migráns tartózkodik, férfiak, nők és 13 gyermek, akiket a jövő héttől ismét bevonnak az oktatási rendszerbe.

- Nagyon fontos, hogy az Európai Oktatási Szakszervezeti Bizottság a Szerbiai Oktatási Szakszervezet és a migránsok gyermekeit oktató iskolák képviselői beszélgetések és interjúk révén megfelelő ismeretekhez jut a migráns gyermekek oktatásáról Szabadkán. Fontos elmondani azt is, hogy a teljes 2017/2018-as tanévet a Befogadó Központban szervezték meg.  A jövő héttől a tanárok kétszer jönnek ki a Befogadó Központba, a gyermekek pedig hetente kétszer mennek tanításra a Jovan Mikić ÁI-ba. Ez egy új és nagyon fontos lépés abban, hogy a migránsok gyermekeit és szüleiket közelebb hozzuk polgárainkhoz – emelte ki Ilija Đukanović.

Branka Bešlić, a Zombori Oktatási Körzet szabadkai és zombori mentora, amelyek a Befogadó Központban szervezik a migráns gyermekek oktatását, emlékeztetett rá, hogy a múlt tanévben négy általános iskola kapcsolódott be az alsós migráns gyermekek oktatásába, kettő pedig a felsősökkel foglalkozott.

- Ebben a tanévben három szabadkai általános iskola tanárai járnak ki a Befogadó Központba, ahol a migráns gyermekek oktatása zajlik, egy iskola pedig házigazdaként fogadja a migráns tanulókat. Arra számítunk, hogy idén is sikeresen zajlik majd az oktatás – mondta Branka Bešlić.

Nihad Bunar professzor a Stockholmi Egyetemről éveken át világszerte foglalkozott a migráns gyermekek és a menekültek kérdésével. Szabadkai látogatása során elmondta, hogy lenyűgöző a mód, ahogyan Szabadkán és Szerbiában foglalkoznak a migráns gyermekek oktatásával.

A jelenlevőkhöz szólt Paula Camili is, az Európai Oktatási Szakszervezeti Bizottság képviselője is, aki elmondta, hogy szervezete 48 ország 132 szakszervezetét képviseli, amelyek 11 millió tanárt és oktatót ölelnek fel az iskoláskor előtti szinttől a felsőoktatásig.

- A projekt keretében figyeljük, illetve tanulmányozzuk mindazt, ami a migránsoknak az oktatásba történő bevonásával kapcsolatos – emelte ki Paula Camili.

Valentina Ilić, a Szerbiai Oktatási Szakszervezet elnöke elmondta, hogy Szerbiában mintegy 3.360 migráns gyermek tartózkodik, akiket 33 iskolában vontak be az oktatásba. Ismételten hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a tranzícióban levő gyermekek bekapcsolódjanak az oktatási rendszerbe, s hogy az országban részei legyenek a formális oktatásnak.