Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Megünnepelték az idősek nemzetközi napját

2018.10.01.

Október 1-jét, az idősek nemzetközi napját a szabadkai Gerontológiai Központ, a Caritas és a szabadkai önkormányzat szervezésében a város főterén megtartott rendezvénnyel ünnepelték meg.

12151_1.jpg

Mint elhangzott, városunkban a lakosság egy negyede 65 évesnél idősebb, az idén a városi költségvetésből 3,9 millió dinárt különítettek el a Kolo srpskih sestara és a Caritas szervezeten keresztül a házi ápolás és segítségnyújtás szolgáltatásaira. Emellett 6.000 kisnyugdíjas, akiknek a havi járandósága nem haladja meg a 26.000 dinárt, ingyenesen utazhat a városi buszjáratokon, a többiek pedig a Subotica-trans buszait kedvezményes áron használhatják.

- Szabadka Város 2018-ban a Gerontológiai Központ számára a költségvetésből 44 millió dinárt biztosított, ami 16 százalékkal több a tavalyinál. A pénzt a házi ápolásra és segítségnyújtásra, valamint a gerontológiai klubok munkájára fordítják. Az azt jelenti, hogy összesen 10.000 polgártársunk számára különítünk el pénzt a helyzetük javítása érdekében – emelte ki a megjelentekhez szólva Ilija Đukanović, Szabadka Városi Tanácsának szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja.

Dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban jobban kellene gondoskodnunk az idősekről.

- Azt üzenjük, nem csak a nyugdíjasoknak, hanem mindannyiunknak, hogy jobban kellene gondoskodnunk ezekről az emberekről. Ők önmagukat építették belénk. És ha valakinek a rokonok közül nehezére esik telefonon felhívni vagy meglátogatni a Gerontológiai Központban levő hozzátartozójukat, jusson eszébe, hogy édesanyja minden éjszaka felkelt hozzá, ha rosszul volt. vagyis, soha ne feledkezzünk meg azokról az emberekről, akik megteremtettek bennünket - üzente Ivanišević.

Az idősek nemzetközi napja alkalmából kézimunka-kiállítás nyílt, orvosi vizsgálatokat és baráti találkozókat szerveztek.

Az idősek nemzetközi napját, akárcsak szerte a világban, mi is október 1-jén ünnepeljük az ENSZ Közgyűlése által 1990. december 14-én elfogadott 45/106 számú határozatával összhangban, azzal a céllal, hogy hangsúlyozzuk az olyan életkörülmények biztosításának fontosságát, amelyek igazodnak az idősebbek képességeihez és körülményeihez.