Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Átadták az ösztöndíjazási szerződéseket a kézműves hiányszakmákat tanuló diákoknak

2018.10.02.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára ma a Városháza Kék termében átadta az ösztöndíjazási szerződéseket a kézműves hiányszakmákat tanuló diákoknak. Harmincegy elsős tanuló kap ösztöndíjat, olyanok, akik úgy döntöttek, hogy valamely hároméves képzésre iratkoznak be a három középiskola, az Ivan Sarić Műszaki Iskola, a Politechnikai, illetve a Vegyészeti-technológiai Iskola egyikébe.

12153_1.jpg

- Szabadka Városa már harmadik egymást követő évben ír ki pályázatot ösztöndíjak odaítélésére a középiskolák olyan első osztályos tanulói számára, akik valamilyen műszaki szakmát választanak. Összesen 31 ösztöndíjat ítéltünk oda, amelyeket 10 egyenlő részletben fizetünk ki. Erre a város költségvetéséből közel 900.000 dinárt biztosítottunk. Ez külön ösztönzést kell hogy jelentsen a számotokra, hogy olyan szakmák elsajátítására iratkozzatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen a város fejlődése, s amelyek kissé indokolatlanul szorultak háttérbe. Az önkormányzat ily módon juttatja kifejezésre a fejlődésetek, illetve a kézműves szakmák fejlődése iránti gondoskodását, mert úgy véljük, hogy a szakmák felbecsülhetetlen jelentőségűek a gazdaság és az ipar fejlődése szempontjából, s hogy rendkívül fontos a gazdaság és az iskolák együttműködése, különösen a hároméves szakmák terén. Ezt bizonyítja a duális képzés bevezetése is – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Mint mondta, nem csak az ösztöndíjak mutatják a kézműves szakmák fejlődéséről és ápolásáról való gondoskodást.

- Számos más mód is létezik, mint amilyenek az elismerések azoknak a tanulóknak, akik a kézműves szakmák versenyein kiemelkedő eredményeket érnek el. Ilyen értelemben Szabadka azon kevés önkormányzat közé tartozik, amelyek támogatják a kézműves szakmákat – emelte ki Jasmina Stevanović.

Ösztöndíjat a hároméves műszaki kézműves hiányszakmák első osztályába iratkozó tanulók kaphatnak, azzal a feltétellel, hogy szerb állampolgárok és hogy a középiskola első osztályát rendes tanulóként írják be.

12153_2.jpg