Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Új töltőállomás épült a Subotica-trans Közvállalatban

2018.10.03.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Aleksandar Aleksić, a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat igazgatója ma a Subotica-trans Szegedi út 84. alatti székhelyén megtekintették a járművek gázolaj-ellátására újonnan megépült töltőállomást. A beruházás értéke 30 millió dinár és teljes egészében a Subotica-trans KV finanszírozta.

12156_1.jpg

A Subotica-trans székhelyén több mint négy évtized után újították fel a töltőállomást - nyilatkozta a sajtó képviselőinek Laban polgármester, hozzátéve, hogy az új töltőállomás kapacitása kétszerese a réginek, teljesen új kísérő infrastruktúra épült ki, a tankolás pedig teljesen automatizált.

12156_2.jpg

- A beruházás értéke mintegy 30 millió dinár és teljes egészében a Subotica-trans KV eszközeiből valósult meg. Épp ezért szeretném megdicsérni a közvállalat menedzsmentjét és igazgatóját, mert az utóbbi néhány évben jelentős előrehaladást értek el a gazdálkodásban. Az ilyen jellegű vállalat, amelyre a városi és peremvárosi utasszállítást bízták, eddig nem tudta önmagát finanszírozni és befektetni a létesítményekbe, a gazdálkodás előmozdításába, ezzel együtt pedig a polgároknak nyújtott szolgáltatások minőségének a javításába. Az utóbbi két évben 16 autóbusz lett vásárolva, és folytatjuk ilyen ütemben. Ez korábban nem így történt, emiatt a 92 autóbusszal rendelkező vállalat járműállománya kiöregedett. Annak érdekében, hogy polgáraink biztonságosan utazhassanak, s hogy az utasszállítás színvonala irigylésre méltó legyen, remélem, hogy a jövőben a közvállalat támogatásával és a város részéről történő társfinanszírozással sikerül teljesen megújítanunk a Subotica-trans KV teljes járműállományát – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Aleksandar Aleksić emlékeztetett rá, hogy a régi, elbontott töltőállomás még 1972-ben épült, az újonnan épült töltőállomás pedig eleget tesz a biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek, s hogy a Subotica-transban az elmúlt négy évben ez volt az egyik legnagyobb beruházás.

- A nagy tartozások és az akkori önkormányzattal való rossz együttműködés következtében 2014-ben és 2015-ben – noha eleget tettünk a Várossal kötött szerződéses kötelezettségeinknek – saját eszközökből nem tudtunk pénzt biztosítani az ilyen nagyberuházásokra. 2016 elején a Város több mint 60 millió dinárral tartozott nekünk. 2016 közepén a szabadkai önkormányzat elkezdte rendszeresen teljesíteni a vállalat iránti kötelezettségeit, sőt, még a 2014-es és 2015-ös adósság törlesztését is. Ezt azt jelentette, hogy elkezdhettük a befektetéseket a vállalatunk tevékenysége és fejlődése szempontjából jelentős beruházásokba. Az elmúlt két évben felújítottuk a Remont részleg és az igazgatósági épület tetőszerkezetét mintegy 2.000 négyzetméteren. Tavaly három új autóbuszt vásároltunk, idén pedig, az önkormányzat segítségével szeretnénk vásárolni egy-egy autóbuszt a városi, illetve a peremvárosi utasszállításra – mondta Aleksić.

12156_3.jpg

Arra a kérdésre, hogy igazak-e azok az egyes sajtóhírek, hogy a Subotica-transból is távoznak a gépjárművezetők, Laban polgármester elmondta, hogy Európában nagy a kereslet a járművezetők iránt. Igaz az, hogy országunkban, de a régióban is gondot okoz a foglalkoztatásuk, de megpróbálják áthidalni a sofőrök távozását. A polgármester szerint a szerb Kormány gazdasági intézkedéseinek köszönhetően már idén növelik a béreket, s így lesz ez az elkövetkező időszakban is.

A Subotica-trans KV 92 autóbusszal rendelkezik, amelyek éves szinten 5,5 millió kilométert tesznek meg, s 6,5 millió utast szállítanak. Az éves üzemanyag-fogyasztás 1.800.000 litert tesz ki. A vállalatban jelenleg 142 gépjárművezető dolgozik, s pillanatnyilag csupán néhány hiányzik.