Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka a fizika és rokontudományok oktatásáról szervezett nemzetközi konferencia házigazdája

2018.10.05.

Ma a Városháza Dísztermében megnyílt az október 7-ig tartó I. Nemzetközi konferencia a fizika és a rokontudományok oktatásáról.  A fizikusok nemzetközi összejövetelére 130 tanár és professzor érkezett Bulgáriából, Macedóniából, Montenegróból, Horvátországból, Szlovéniából, Bosznia és Hercegovinából, Csehországból, Romániából, Magyarországról és Szerbiából.

12160_1.jpg

Prof. dr. Ivan Dojčinović, a fizikusok szerbiai egyesületének elnöke mondott köszönetet Szabadka Városnak és Bogdan Laban polgármesternek a fizika és rokontudományok oktatásról szóló első nemzetközi konferencia megszervezéséhez nyújtott támogatásért, kiemelve az ilyen rendezvények jelentőségét.  

- Az ilyen konferenciák nagy jelentőségűek a határon átnyúló együttműködés és a közös projektek megvalósítása szempontjából. Megvan az akarat, hogy a tágabb régióban találkozzanak a tanárok és a professzorok, hogy áttekintsék a közös gondokat, s hogy konkrét javaslatokkal álljanak a döntéshozók elé – mondta Ivan Dojčinović.

A jelenlevőket és mindazokat, akik hozzájárulnak a fizika és rokontudományok oktatásáról szóló nemzetközi konferencia sikeréhez, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere köszöntötte.

- Ez a rendkívül fontos tudományos összejövetel jó alkalom a tudás, a kitartás, a szorgalmas munka, az elkötelezettség és a kitartás népszerűsítésére. Olyan értékek ezek, amelyek nélkül nincsenek nagy eredmények. Olyan elvek, amelyek nélkül nincs egymás iránti tisztelet, sem siker – hangsúlyozta Laban.

12160_2.jpg

Abból kiindulva, hogy a tudományos ismeretek cseréje fontos kapcsolódási pont, Szabadka Város társszervezőként nagy figyelemmel látott hozzá e jelentős esemény megrendezéséhez.

- Fontosnak tartottuk kiemelni, hogy Szabadka, Szerbia és az egész társadalom számára fontos a tudomány. Ez jelentos azért is, mert köztudott, hogy a köztársasági elnök és a szerb kormány nagy fontosságot tulajdonít az oktatás és a tudomány fejlődésének. Különösen örülök annak, hogy nagyszámú gyermek érdeklődik a tudomány iránt. Mintegy 1.000 általános iskolás és óvodás látogatja majd meg a Lehet-e másképp című interaktív kiállítást, ami annak biztosítéka, hogy Szerbiára szép jövő vár - mondta Laban.

A tervek szerint a következő két napban a konferencia programja felöleli a fizika időszerű területeit feldolgozó előadásokat, a fizikaoktatás különböző módszertani kérdéseit az általános és a középiskolában, valamint a felsőoktatásban, különböző szakmunkákat, amelyeket külön szekcióban ismertetnek, valamint könyvek és taneszközök kiállítását.