Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Vajdaság AT és nyolc város közös fellépése a müncheni Expo Real befektetési vásáron

2018.10.08.

A tartományi Kormány küldöttsége ellátogatott a müncheni Expo Real ingatlanpiaci és befektetési vásárra, amely betekintés nyújt a legújabb irányzatokba és innovációkba a befektetési, ingatlanpiaci és pénzügyi szektorban. Épp egy ilyen rendezvényen Vajdaság AT és nyolc városa közös fellépésben mutatja be a nemzetközi szakmai közönségnek a legjelentősebb befektetési projekteket.

12163_1.jpg

Vajdaság AT infrastrukturális potenciáljának bemutatására az új befektetők megnyerésére az Expo Realon, a legnagyobb ilyen jellegű európai vásáron a nemzetközi vásárokon való közös fellépésről szóló megállapodás alapján került sor, amelyet 2017. november 30-án írt alá a tartományi Kormány, Vajdaság Fejlesztési Ügynöksége, továbbá Újvidék, Pancsova, Zombor, Szabadka, Nagybecskerek, Mitrovica, Versec, Nagykikinda és a Vajdasági Gazdasági Kamara.

A tartományi Kormány küldöttségét köszöntötte Klaus Dittrich, a müncheni vásár vezérigazgatója. A megnyitót követően Vajdaság AT standján  Nenad Grbić, tartományi energetikai, építésügyi és közlekedési titkár, a küldöttség vezetője, kijelentette, hogy a tartományi Kormány felismerte annak fontosságát és hatékonyságát, hogy a tartomány és városai együttesen jelenjenek meg a nagy vásárokon, mint amilyen a Real Expo is.

-  Az új befektetők megnyerésével, az új munkahelyek megnyitásán túl, sor kerül a tudás, új technológiák, termékek és márkanevek átadására, amire ugyancsak szükségünk van, hogy lépést tartsunk a világgal, s hogy biztosítsuk a Vajdaság gazdasági fejlődését. Ennek a vásárnak a jelentősége abban is rejlik, hogy a látogatóknak több mint 70 százaléka – a 40-50 ezerből – a döntéshozók soraiba tartozik – mondta Nenad Grbić.

Mint mondta, a tartományi Kormány a továbbiakban is aktívan munkálkodik a kedvező üzleti környezet javítását és kialakításán, az adminisztráció hatékonyságának a javításán, a gazdasági és jogbiztonság fokozásán, ami nagy jelentőséggel bír a komoly befektetőknél a Vajdaság beruházási potenciáljának az elemzésekor.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy Szabadka a legnagyobb európai befektetési vásáron a Kisbajmoki Ipari Övezet bővítési lehetőségei mellett népszerűsíteni kívánja a szegedi ipari övezetet a kereskedelmi és vendéglátó-ipari, valamint a lakhatási és üzleti létesítmények számára, továbbá Palicsot, ezt a nagy potenciállal rendelkező turisztikai célállomást.

- A múlt év végén, a Városi Képviselő-testület utolsó ülésén elfogadtuk az egykori Kosta Nađ (az I. kaszárnyaként ismert) laktanya területére vonatkozó részletes szabályozási tervet. A teljes terület részletes szabályozási terve 13,9 hektárt ölel fel, ebből 9 hektáros területen, amelyeken a befektetőknek bizonyos kedvezményeket is kínálunk, öt tömb kiépítését tervezzük.  Az első két tömbben kereskedelmi létesítmények szerepelnek, nyitott és fedett áruforgalmi központok, iskolák, napközik és esetleg felsőoktatási intézmény szerepel, míg a fennmaradt három tömb lakhatási célokat szolgál. A vásáron népszerűsítjük a palicsi befektetéseket is, mivel az szerepel az öt legjelentősebb szerbiai turisztikai célállomás között, s amely – véleményünk szerint – az elkövetkező időszakban intenzív fejlődésnek indul – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Nebojša Drakulić, tartományi regionális fejlesztési, regionális együttműködési és önkormányzati titkárhelyettes, aki részt vett a vásári megjelenés előkészületeiben, kijelentette, hogy a városok színvonalas projekteket készítettek elő.

- Ezek mindenekelőtt ipari és üzleti övezetek, amelyek infrastrukturális felszereltségükkel és közlekedési összeköttetéseikkel készek a befektetők fogadására, emellett adottak a zöld- és barna-mezős területek, az ingatlanok, mint például a szállodás és más létesítmények, továbbá a SPA központok építésével és a turizmus fejlesztésével kapcsolatos befektetési lehetőségek is - mondta Drakulić.

Megítélése szerint ez a vásár a legjobb hely a – különösen a németországi - befektetőkkel való találkozásra, hiszen Németország Vajdaságban az első helyen áll a beruházások 1,27 milliárd eurós értékét és a munkahelyek számát illetően.

A legnagyobb európai ingatlanpiaci és befektetési vásáron október 8-a és 10-e között 35 országból több mint 2.000 kiállító mutatkozik be, 75 országból mintegy 40 ezer látogatóra számítanak és a konferenciákon mintegy 500 szakember részvételét tervezik.