Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Rekordszámú résztvevő a Kutatók Éjszakáján

2018.09.29.

A Kutatók Éjszakájára idén rekordszámú résztvevő volt kíváncsi. A rendezvény, amelynek jelmondata Kutass az éjszakában, hatalom a tudásban!, 180 résztvevőt gyűjtött egybe az általános és a középiskolákból, valamint a felsőoktatási intézményekből.

12164_1.jpg

Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja elégedetten állapította meg, hogy idén a rendezvénybe bekapcsolódtak a művelődési intézmények is.

- Kultúra létezett előttünk és létezni fog utánunk is. Rendkívül fontos, hogy a gyermekek megismerkedjenek hagyományainkkal, tapasztalatot cseréljenek, gyarapítsák tudásukat mind a tudomány, mind pedig a kultúra területeiről is, s hogy kifejlesszék pozitív viszonyulásukat e két terület iránt – emelte ki Nataša Aleksić.

Az Európai Kutatók Éjszakája először kötötte össze a tudományt és a kultúrát. Ez lehetővé tette, hogy a megjelentek megismerkedjenek a Városi Múzeum munkájával, amelynek kapui nyitva álltak a rendezvény ideje alatt, emellett pedig megtekinthettek néhány hagyományos népviseletet, amelyeket a Mladost IME tagjai mutattak be.

Dr. Zlatko Čović, a Kutatók Éjszakája szabadkai programjának koordinátora elmondta, hogy kezdetben a szervezők nem tudták, hogyan kapcsolják össze a kultúrát és a tudományt, majd pedig belátták, hogy ehhez interdiszciplináris hozzáállás szükséges.

- Úgy vélem, kitűnő munkát végeztünk, s hogy megfelelő módon mutattuk be közösségünknek azt, hogy a tudománnyal mindig foglalkozhatunk, ami ennek a rendezvények is a célja – hangsúlyozta dr. Čović.

Az Európai Kutatók Éjszakája szerbiai rendezvényeit a HORIZON 2020 program keretében finanszírozták. Ez az Európai Unió legnagyobb kutatási és innovációs programja, amelynek része a Marie Sklodowska-Curie alprogram.

A tudományos jellegű történéseket idén három projekt keretében a következő városokban valósították meg: Belgrád, Újvidék, Niš, Kragujevac, Ub, Užice, Svilajnac, Ćuprija, Jagodina, Smederevo, Ranovac, Čačak, Leskovac, Novi Pazar, Knjaževac, Despotovac, Kruševac, Trstenik, Negotin, Szabadka, Nagybecskerek, Inđija, Nagykikinda, Šabac, Óbecse és Zaječar.