Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés Szabadka felszabadulásának napjáról a II. világháborúban

2018.10.10.

A Városi Képviselő-testület díszülésével és a fasizmus áldozatai emlékműveinek megkoszorúzásával ma megemlékeztek arról, hogy Szabadka hetvennégy évvel ezelőtt szabadult fel a fasizmus alól a II. világháborúban. A Fasizmus áldozatainak emlékművén, a Fasizmus áldozatainak terén számos delegáció koszorúzott. Szabadka polgárai, az önkormányzat és a Harcos Szövetség Városi Bizottsága nevében a küldöttség Veljko Vojnić, a Városi Képviselő-testület alelnöke vezetésével helyezte el a kegyelet virágait, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig a Dragi Vučković vezette küldöttség koszorúzott.

12170_1.jpg

Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke a Városháza Dísztermében megtartott ünnepségen elmondta, hogy a harcosok, az áldozatkész lakosság és a rendszer ártatlan áldozatai iránti emlékezés és mély tiszteletadás jegyében minden évben összejövünk és díszüléssel, a fasizmus áldozatai emlékművének a megkoszorúzásával emlékezünk erre a napra, azzal a szándékkal, hogy üzenetet küldjünk a múlt eseményeinek ismeretéről, a történtek fontosságáról, amelyek a szabadság kapujáig vezettek bennünket.

Hogy elkerüljük a múlt megismétlődését, tiszteljük a múltat, mondta, de annak hibáin okulva építjük a jövőt ápolva a harmonikus nemzetek közötti viszonyokat, tiszteletben tartva a különböző nemzetiségű polgárok jogait.

12170_2.jpg

- Környezetünk és társadalmunk idővel beért és megteremtette az igazi értékek alapjait. Az emberekbe lassan beépült az együvé-tartozás, az egymás iránti tisztelet érzése, a béke, az összhang és a fejlődés alapjait megteremtő társadalom iránti igény. A gyűlölet, az irigység, a békétlenség és a tiszteletlenség lényegesen kevésbé jut kifejezésre, mint korábban, az ember fejlődik, tudja, hogy szükség van az életminőség javítására, a helyes irányvétel iránti erkölcsi érzékre és a ténylegesen pozitív értékekre.   Épp ennek a tudatnak a fejlesztése vezet el a boldogsághoz, a szeretethez, az egymás iránti tisztelethez és megbecsüléshez, ezzel együtt pedig a háborúk, a bajok, a szenvedés végéhez – emelte ki Bunford Tivadar.

Maksim Bakrač, a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottságának elnöke elmondta, hogy az ilyen ünnepségeken vissza kell emlékeznünk október 10-re, a város történetének legjelentősebb dátumára, amikor a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg egységei és az I. szabadkai partizánosztag tagjai a Vörös Hadsereg egységeivel együttműködve letörték az ellenség ellenállását és Szabadkának és polgárainak elhozták a régóta várt szabadságot.

- Épp ezért kötelességünk külön ápolni Jovan Mikić Spartaknak, az I. szabadkai partizánosztag dicső parancsnokának, a kiváló sportolónak és hősnek az emlékét, aki szülővárosa felszabadításáért fiatalon feláldozta az életét – mondta Bakrač.

A város felszabadulása után – tette hozzá – Szabadkáról 2.000 fiatalember és lány állt be a VIII. VRB soraiba, akik közül 586-an elestek, több mint ezren pedig hadirokkantként tértek haza.

Svetomir Atanacković, a Harcos Szövetség Tartományi Bizottságának elnöke, a szerb Harcos Szövetség alelnöke elmondta, hogy kötelességünk emlékezni mindazokra, akik a mai szabadságért életüket áldozták.

- Senkinek sincs joga minimalizálni vagy csökkenteni a népfelszabadító harc és az antifasizmus jelentőségét, hiszen az utódaink, gyermekeink elkötelezettsége, akiknek tudniuk kel, hogy kik és kik voltak elődeik – üzente Atanacković.

12170_4.jpg

A Harcos Szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából a Népfelszabadító Háború Harcos-egyesületeinek Szerb Szövetsége és Vajdaság AT Harcos Szövetségének Tartományi Bizottsága a Harcos Szövetség tevékenységéhez, népszerűsítéséhez és előmozdításához való hozzájárulásért okleveleket adományozott. A mai díszülésen átnyújtották az oklevelet Bogdan Laban szabadkai polgármesternek, Bunford Tivadarnak, a Városi Képviselő-testület elnökének, Oroszország és Ukrajna Nagykövetségeinek, Maksim Bakračnak, a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottsága elnökének, valamint Slobodan Vojinovićnak, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarája igazgatójának.

A fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott megemlékezésen Veljko Vojnić beszédében kiemelte, hogy 1944. október 10-én Szabadka dicső módon szabadult fel nem csak a fasiszta csizma elnyomása, hanem egy olyan eszme alól is, amely a 20. század legnagyobb tragédiájához, a II. világháborúhoz vezetett.

12170_3.jpg

- Nem feledkezhetünk meg arról, hogy azok a hadműveletek, mint például Szabadka város felszabadításáért vívott harcok jelentették az első lépéseket egy új civilizációs rend kialakítása felé, amelyben ma szabadon élhetünk és dolgozhatunk - húzta alá Veljko Vojnić.

A sétaerdei pravoszláv temetőben megkoszorúzták az elesett vöröskatonáknak – a III. Ukrán Front katonáinak – az emlékművét is. Szabadka város nevében a Veljko Vojnić vezette küldöttség koszorúzott.