Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Képzés a határon átnyúló interkulturális együttműködési projektben résztvevő iskolák számára

2018.10.12.

A Szerb Köztársaság és a Horvát Köztársaság oktatási intézményeinek határon átnyúló interkulturális együttműködése elnevezésű projekt keretében – amelyet a szerb Oktatási, Tudományügyi és Technológia-fejlesztési Minisztérium valósít meg a horvát Turományügyi és Oktatási Minisztériummal karöltve, együttműködve a szerbiai és az eszéki Nansen Párbeszéd-központtal – a Svetozar Marković Gimnáziumban megkezdődött a képzés a projektben részvevő iskolák számára, amelyet október 12-e és 14-e között rendeznek meg.

12175_1.jpg

A projekt célja az interkulturális együttműködés, az egymásközti tisztelet és megbecsülés, az interkulturális közösségekben a tolerancia erősítése és az erőszak megelőzése, a részt vevő iskolák pedig: Julija Benešića ÁI (Újlak), Matija Gubec ÁI (Tavankút), Svetozar Marković Gimnázium (Szabadka) és I. Középiskola (Pélmonostor).

Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságának titkára ebből az alkalomból kijelentette, hogy felelős önkormányzatként kötelességünk figyelemmel kísérni és támogatni a Minisztérium erőfeszítéseit, hogy az iskolák mind oktatási, mind pedig nevelési szempontból hozzájáruljanak az erőszak megakadályozásához, egymás megértéséhez és a kortársak, illetve a társadalom iránti felelősségérzet fejlesztéséhez.

- Ilyen értelemben az interkulturális együttműködést meg kell előznie az interkulturális nevelésnek, amely nem valósulhat meg, ha nincs önazonosság-tudatunk. Épp a saját kultúránk jelentőségének tudata teszi lehetővé, hogy felismerjük a különbözőségeket. Ezért merem mondani, hogy önkormányzatként támogatunk minden ötletet és tevékenységet, amelyekkel gyermekeinket arra neveljük és oktatjuk, hogy fejlesszék saját nemzeti és kulturális identitásukat, mert az önazonosság-tudat megteremti és erősíti azt a képességünket, hogy megéljük a jelent, elfogadjuk elsősorban önmagunkat, majd pedig másokat is – hangsúlyozta Jasnima Stevanović.

A jelenlevőkhöz szólt Borislav Staničkov, a zombori oktatási körzet vezetője is, aki kiemelte, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk során számunkra rendkívül fontos és értékes a határon átnyúló együttműködés, valamint a különböző találkozók és tapasztalatok.

- Nem kell külön hangsúlyozni, hogy mindez mekkora visszhangot váltott ki tanáraink és tanulóink körében, a nálunk időszerű témák időszerűek Horvátországban is.  Elmondhatjuk, hogy a zombori oktatási körzethez olyan iskolák tartoznak, amelyekben öt nyelven folyik az oktatás. Emellett két beszéden is szervezünk oktatást, s ilyen szempontból egyedülállók vagyunk Szerbiában. Szerencsénk van, hogy Szabadkán és Zomborban is a városi hatóságok sokat fektetnek be a képzésbe és a közoktatásba, s számunkra ezért értékes ez az együttműködés a további tevékenységek szempontjából – mondta Staničkov.

A projekt keretében eddig megvalósult tevékenységek között szerepeltek konzultációs találkozók, kerekasztalok és tanfolyamok a résztvevő iskolák számára. Ezeknek a tevékenységeknek a célja a tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok cseréje az erőszak megelőzése, az interkulturális párbeszéd kialakítása, a mediációs készségek fejlesztése és a párbeszéd kialakítása terén.

12175_2.jpg