Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték a szabadkai Zeneiskola 150. évfordulóját

2018.10.18.

A szabadkai Zeneiskola ma este egykori tanulóinak a Zsinagógában megtartott hangversenyével ünnepelte meg fennállásának 150. évfordulóját. A műsorban fellépett Kinka Rita (zongora), Lévai Aksin Laura (fuvola), Saša Štulić (tenor), valamint Görög Noémi és Enikő zongorakettőse. Az évforduló központi ünnepségén a Zsinagógában beszédet mondott Nyilas Mihály, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke és Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója.

12181_1.jpg

Nyilas Mihály hangsúlyozta, hogy a szabadkai Zeneiskolát az elkötelezett munka és számos sikere olyan szintre emelte, hogy Szabadka hagyományosan gazdag művelődési élete kulcsfontosságú tényezőjeként vált egyetemesen ismertté.

12181_2.jpg

- Egyfelől fejlett koncerttevékenysége, tanárai elkötelezett pedagógiai munkája és tanulóinak a versenyeken elért sikerei, másfelől gazdag múltja és hosszú hagyományai a biztosíték arra, hogy a szabadkai Zeneiskola továbbra is ápolja a tehetséges generációkat, ahogyan azt eddig is tette – mondta többek között Nyilas Mihály.  

Bogdan Laban polgármester elmondta, hogy vannak események, amelyeket nyomot hagynak az időben, egy város történetének kitörölhetetlen részét képezik, s hogy nagy megelégedettség kijelenteni: a mai évforduló épp ilyen esemény, hiszen a Zeneiskola története 150 évvel ezelőtt kezdődött.

- Mindezeket az éveket, egy intézmény növekedésének, erősödésének és beérésének időszakát az a bölcsesség és képesség jellemezte, hogy felismerjék az iskola fejlődésének legjobb irányait. Ez az évforduló kivételes jelentőségű nem csupán az iskola és Szabadka városa, hanem a szerb állam és a térség számára is. A Zeneiskola olyan intézmény, amely kimagasló és tartós módon járul hozzá a város fejlődéséhez, s ezúton szeretnén kifejezni hálámat, mivel részt vesznek minden fontos városi rendezvényen, de számos más neves rendezvényen is, amelyek a várost népszerűsítik itthon és külföldön egyaránt - emelte ki Bogdan Laban.

12181_3.jpg

Az oktatási intézményekbe történő befektetés a szabadkai önkormányzat prioritásainak egyike, emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette, hogy az oktatási, egészségügyi és szociális intézmények felújítására irányuló nagy társadalmi projekt - amelyet néhány éve indítottak köztársasági szintről, a tartományi Kormány jelentős támogatásával – a lehető legjobb módon valósul meg helyi szinten is, s hogy ez a projekt számos városban, Szabadkán pedig különösen, jó eredményeket hozott.

- Az előző években a munkakörülmények és az oktatói-nevelői munka színvonalának a javításával előmozdítottuk az oktatási intézmények működését. Arra törekszünk, hogy az oktatási intézmények működési küörülményei magas szintűek legyenek. Tavaly is segítettünk a Zeneiskolának a gyermekek tanulási feltételeinek a javításában, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy egy ilyen iskola körülményei hírnevéhez méltóak legyenek – hangsúlyozta Laban polgármester.

Bunford Tivadar többek között elmondta, hogy büszke amiért a Zeneiskola jubileumát a szabadkai Zsinagógában ünnepeljük, mivel ez az épület idén teljes fényében ragyogott fel, az anyagi és szellemi kultúra kifényesített és tökéletesre csiszolt drágaköveként.

12181_4.jpg

- Ma este abban a megtiszteltetésban lesz részünk, hogy meghallgathatjuk a Zeneiskola tanulóit, akik ismert és elismert művésszé nőtték ki magukat, minden tudásukat és igyekezetüket önnön fejlődésükre és előrehaladásukra fordították, büszkén arra, hogy épp a szabadkai Zeneiskolából keltek útra. Szeretnék köszönetet mondani a tanulóknak, a tanároknak és az iskola igazgatónőjének, amiért folyamatosan részt vesznek Szabadka város művelődési életében, kiemelve elégedettségüket, hogy részesei lehetnek minden, a város számára fontos történésnek. Épp ezért reménykedem a további sikeres együttműködésben – mondta Bunford Tivadar. 

Dragana Nikolić köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a Zeneiskola megalapítása és működése 150. évfordulójának megünnepléséhez. Kiemelte, hogy a 2018-as év továbbra is a jelentős évforduló jegyében telik, számos hangversennyel, kamarazenei estekkel, valamint a tanulók és az érettségizők fellépéseivel.

12181_5.jpg

A szabadkai Zeneiskola, amelyet 1868-ban alapítottak, korszerű, az ország egyik legjobb oktatási intézménye. A belgrádi Stevan Mokranjac Első Szerb Zeneiskola mellett a szabadkai Zeneiskolát tartják a legrégebbinek ebben a térségben. Eddig számos kimagasló zeneművészt nevelt ki.  Sok mindenben számít egyedülállónak, többek között azért is, mert az országban az egyetlen zeneiskola, amelyben a képzés szerb és magyar nyelven folyik.