Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson lehelyezték a Magyar Művelődési Központ alapkövét

2018.10.27.

Palicson ma lehelyezték a Magyar Művelődési Központ alapkövét. A mintegy 800 négyzetméteres létesítmény az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az összesen 3,7 millió eurós költségvetésű Colourful Cooperation (Sokszínű együttműködés) elnevezésű projekt részeként épül a Bohinj utcában. Ugyanennek a projektnek a keretében Mórahalmon épül a Szerb Művelődési Központ is. A munkálatok a befejező szakaszukhoz értek, a létesítmény megnyitása a jövő év elején várható.

12195_1.jpg

Nebojša Vojnović, a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság titkárhelyettese beszédében elmondta, hogy a projekt megvalósítása erős ösztönzést jelent a szerb és a magyar nép kulturális kapcsolatainak a fejlődéséhez, a sikeres megvalósítás és az elért eredmények pedig igazolják a jó helyi kezdeményezéseket, amelyek célja mérsékelni a határ menti térség peremvidéki jellegét.

Mint azt a titkárhelyettes elmondta, a létesítmény jelentősége többek között abban is megnyilvánul, hogy lehetővé teszi a terület gazdasági és turisztikai potenciáljának a további aktivizálását a beruházási projektekhez szükséges jobb üzleti környezet megteremtése és a polgárok jobb életkörülményeinek kialakítása érdekében.

12195_2.jpg

- Szabadka Város és Palics emellett még egy teret kap az egymás közti bizalom regionális szintű megerősítéséhez, ami fontos előfeltétele az előttünk álló más tevékenységeknek is – mondta Vojnović.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere kiemelte, hogy a Magyar Művelődési Központ alapkőletétele fontos esemény mind Szabadka Városa, mind Palics, de ugyanúgy Szerbia, Magyarország és az egész régió számára, s hogy a jövőben ez az épület a találkozások, a két város, a két nép és a két ország együttműködésének a központja lesz.

12195_3.jpg

- Évszázadokon át uralkodó nézet volt, hogy a határ a megosztottságot jelenti. Kormányaink, Vučić elnök és Orbán miniszterelnök politikáját követve mi erre Szabadkán másként tekintünk. Ahelyett, hogy megengednénk, hogy a határ elválasszon bennünket, hidakat építünk, amelyek összekötnek bennünket. Sok közös van bennünk. Közös a jövőképünk, közös a célunk.  Határon átnyúló kultúránk, határon átnyúló gazdaságunk és az együttműködés határon átnyúló szelleme – hangsúlyozta a polgármester.

A Magyar Művelődési Központ építésével, mondta, egyértelművé tesszük, hogy a két nép a jövőben szeretné előmozdítani a kapcsolatok minden formáját, a gazdasági vállalkozásokat, a kulturális projektek, a tudás cseréjét, az eljövendő korosztályok jobb életét.

Horvát Tímea alpolgármester, a Sokszínű együttműködés projekt projektmenedzsere szerint rendkívül jelentős a projekt megvalósítása, mert a szerb és a magyar nép közötti határon átnyúló együttműködés magasabb kulturális szinten zajlik majd.

12195_4.jpg

- Egymást megismerve lehetőséget teremtünk arra, hogy többet tanuljunk meg kultúránkról, művészeinkről, történelmünkről... Úgy vélem, hogy ezzel olyan hidat építettünk, amely közelebb hozza népeinket gazdasági, turisztikai, valamint kulturális téren is a határ mindkét oldalán – jelentette ki Horvát Tímea.

A szerb és a magyar oldalon épülő létesítmények projektje egy az öt közül, amely az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg a 2014-2020-as időszakban. A Bohinj utcai létesítmény értéke 77 millió dinár, befejezése 2019 nyarára várható.

A mórahalmi Szerb Művelődési Központ és a palicsi Magyar Művelődési Központ építése mellett a Sokszínű együttműködés elnevezésű projekt célja egy átfogó kulturális stratégia kialakítása a teljes magyar-szerb határtérségben, on-line központ beindítása a szerb és a magyar nyelvű információk és hírek közlésére, Újvidéknek, mint Európa jövőbeni kulturális fővárosának és a környező térségnek a bevonása a szerb-magyar határ menti régió kulturális és turisztikai életébe.

12195_5.jpg