Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezést tartottak az 1944/1945-ös áldozatokról

2018.11.02.

A Zentai úti temetőben a Vergődő Madár emlékműnél gyászszertartással emlékeztek meg az 1944/1945-ös ártatlan áldozatokról. A Vergődő madár emlékművön Szabadka Város nevében Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke helyezte el a kegyelet virágait. Vajdaság AT Képviselőháza nevében Pásztor István elnök és Snežana Sedlar, a tartományi Kormány nevében pedig Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár koszorúzott.

12205_1.jpg

Az emlékművet megkoszorúzták még Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, továbbá Mihael Tomšić és Hrvoje Vuković, a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulátusának képviselői, valamint a magyar, a horvát, a német és a bunyevác nemzeti tanács és több politikai párt, illetve egyesület küldöttségei is.

A római katolikus, evangélikus és református lelkészek és a szabadkai Zsidó Hitközség képviselőjének ökumenikus istentiszteletét követően Bunford Tivadar mondott beszédet, amelyben emlékeztetett rá, hogy a Vergődő Madár emlékmű falán 26 tábla áll 852 névvel a 2003-ból származó adatok szerint, de, mint mondta, ez a gyászos névsor az elmúlt 15 év kutatásai alapján további 158 áldozat nevével bővült.

Ha csak felületesen nézünk végig az áldozatok névsorán, emelte ki, neveikből és életkorukból megállapítható, hogy az akkori kegyetlen bosszúhadjárat nem kímélt senkit sem, akire rányomta a "háborús bűnös", "hazaáruló", vagy a "nép ellensége" bélyeget.

 12205_2.jpg

- Nem számított, hogy egy 12 éves kislányról, avagy egy 80 évesről van-e szó. A vérbosszú elkövetőinek nem számított, hogy magyar, német, horvát, szerb, vagy más nemzetiségű az illető – minden általuk vélt ellenségüket elhurcolták és veszejtették el! Ezért kegyelettel adózunk a nem csak magyar, hanem minden más nemzetiségű polgártársunk emlékének is! Most is – mint minden eddigi megemlékezésünk nem a bosszúra való felhívást, hanem a megbékélést szolgálja - hangsúlyozta Bunford.

Szabadkáról és környékéről 19 helységből hurcoltak el embereket és végeztek ki, sokakat kivégzésük előtt kegyetlenül megkínoztak, emelte ki Bunford, hozzátéve, hogy ezekről a szörnyűségekről kegyeleti okokból nem szeretne részletesen beszélni.

- Mindezek a borzalmak 74 évvel ezelőtt történtek, és most már nem csak az áldozatok özvegyei, testvérei, hanem az áldozatok árvái közül is sokan megtértek Teremtőjükhöz. Rajtunk a sor, hogy az áldozatokról való megemlékezést és az irántuk kifejezett kegyeletet tovább vigyük - üzente Bunford Tivadar.

 12205_3.jpg

Ma a bajmoki Akácnál található emléktemetőben is megemlékeztek az ártatlan áldozatokról, akiket 1944. november 2-án végeztek ki. Megemlékezést tartottak Csantavéren is.