Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Újabb jelentős elismerés a szabadkai várostervezőknek

2018.11.09.

Minden év november 8-án, az urbanizmus világnapján, a Szerbiai Várostervezők Egyesületének szervezésében nemzetközi várostervezési kiállítást tartanak. Ezen a hagyományos rendezvényen bemutatásra kerülnek  a terület- és településtervezés, az urbanisztikai tervek és azok megvalósítása terén született legjelentősebb, aktuális alkotások. Az idén a rumai Brana Crnčević Művelődési Központban, a 27. Urbanisztikai Kiállításon egy tucatnyi ország tervezői és urbanistái gyűltek össze, és 163 munkát mutattak be összesen 12 kategóriában. A szerbiai résztvevők mellett bemutatkoztak az egykori jugoszláv tagállamok (Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Bosznia és Hercegovina) mellett Olaszország, Magyarország és Svájc várostervezői is bemutatkoztak…

12214_1.jpg

Külön öröm, hogy a kiállításon olyan szerbiai urbanisztikai intézmények munkáját is láthatta a közönség, melyek szerkezeti átalakuláson mentek keresztül.

A Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat az idei kiállításon két tervvel vett részt: A Szabadka-Palics 2030-ig érvényes általános településrendezési terve (szerzői: Dragana Mijatović okl. építész, Törteli Károly okl. építész, Tanja Mijatović  okl. építész, Petar Andrić okl. építész és a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat szakmai csapata), amely első díjat nyert, és a Szegedi úttól északra és a Partizán bázisok utcától keletre eső 144-es blokk (a valamikori Kosta Nađ kaszárnya komplexum) részletes szabályozási terve, amit Törteli Károly okl. építész és Tanja Mijatović okl. építész készítettek, szintén elismerésben részesült.

A Szabadka-Palics 2030-ig érvényes általános településrendezési terve a területfejlesztés általános elemeit hordozó stratégiai fejlesztési terv. Az általános településrendezési terv hosszú távon meghatározza a település területrendezési, területfejlesztési és építési koncepcióját, kijelöli Szabadka és Palics építésének, felújításának, rendezésének és védelmének kritériumait, irányelveit és urbanisztikai szabályait a 2030-ig terjedő időszakra.

Az általános településrendezési terv Szabadka városi település szerepének megfelelően lett megfogalmazva, amit a Szerb Köztársaság 2010-2020. időszakra vonatkozó területi terve és a Vajdaság AT regionális területi terve határoznak meg. Ezek Szabadkát úgy definiálják, mint országos jelentőségű urbánus központ, míg a gazdaság terén Szabadkának a jövőben közepes méretű ipari központtá kellene válnia  (az iparban alkalmazott 10.000-20.000 munkavállalóval). Az idegenforgalom fejlesztése keretében Szabadkának nemzetközi jelentőséget kellene elérnie.

Az általános településrendezési tervek kategória nagy jelentőséggel bír az urbanisztikai tervezésben, mivel az ilyen fajta tervek hosszabb időszakra készülnek, és sajátos „ernyődokumentumként” szolgál a további urbanisztikai tervek kidolgozásához.

A várostervezők képezik az első szemet a város fejlesztésére irányuló, leendő beruházások láncolatában, de nagy szerepük a van a környezet és a természeti értékek védelmében is. A jól kidolgozott terveknek nagy szerepük van, ezért a tervezésről és építésről szóló törvény legújabb módosítása is hangsúlyozza, hogy a tervdokumentumok kidolgozása és meghozatala közérdeket szolgál. A közművek és a közlekedési infrastruktúra, de a gazdaság fejlődése is a jól kidolgozott terveken alapul.

Az első díj az elismerés nagy megtiszteltetést jelent, és arra ösztönöz bennünket, hogy megőrizzük a vállalat jó hírnevét, ami a munka és a szakma iránti elkötelezettségen és az ott dolgozók folyamatos szakmai továbbképzésén alapul.

12214_2.jpg

A Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat  igazgatója, Predrag Radivojević hangsúlyozza, hogy ez a rangos elismerés tanúsítja a vállalat sikeres átalakulását, és a vezetőség erőfeszítéseit, és azt bizonyítja, hogy helyes úton halad.