Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Németország nagykövete Szabadkára látogatott

2018.11.15.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma fogadta Thomas Schiebet, a Német Szövetségi Köztársaság belgrádi nagykövetét. A Városházán tartott találkozón, amelyen szó volt a beruházásokról, a fejlesztési projektekről és a városunkban élő német kisebbség helyzetéről, jelen volt Catrin Czyganowski, a német nagykövetség gazdasági osztályának vezetője, Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója, valamint Srđan Samardžić, a Város Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja.

12227_1.jpg

A Városháza Zöld termében megtartott találkozót követően Laban polgármester a sajtó képviselőinek elmondta, hogy Schieb nagykövetet üdvözölte látogatása elején, s hogy kifejezte köszönetét Németországnak a folyamatos támogatásért, valamint a német befektetők bizalmáért, amely az országunkba és városunkba történő befektetésekben jut kifejezésre.

Ismeretes, hogy a német cégek, mint amilyen a Siemens, a Norma Group, a Dunkermotoren és a Continental-Contitech Szabadkán a Kisbajmoki Ipari Övezetben mintegy 4.000 polgártársunkat foglalkoztatják. Németország kormányának nagy hálával tartozunk a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitása megőrzésének projektjéért, amelyre 6,5 millió eurót adományozott. Két hónappal ezelőtt megtörtént a konzultáns kiválasztása, hamarosan ki kellene írnunk a közbeszerzési eljárást, a munkálatoknak pedig a következő év elején kellene megkezdődniük. Az első ütemben Palicson kiépül a csatornahálózat, a következő ütemben rendezzük a tópartot és megépül a felügyeleti, illetve a kerékpárút – emelte ki Bogdan Laban.

A polgármester hozzátette, hogy más projektek megvalósításáról is szó volt, mint például arról, amelyet Szabadka mutatott be a müncheni Expo real befektetési vásáron a Szegedi úti gazdasági övezet kialakításáról kereskedelmi, vendéglátóipari, továbbá lakhatási és üzleti létesítmények építésére, valamint arról a lehetőségről, hogy városunkban épüljön meg az ismert Boysen német cég üzeme.

A Boysen kipufogó-gyártó céggel néhány hónappal ezelőtt írtuk alá a szándéknyilatkozatot. Remélem, hogy ez a projekt meg fog valósulni. Az év végéig lesz még egy megbeszélésünk a cég vezetésével, s hiszem, hogy már azt követően polgárainknak elmondhatjuk, miről is van szó, s mekkora a beruházás értéke - mondta Laban polgármester.

Thomas Schieb megköszönte a szívélyes fogadtatást, s elmondta, hogy megbeszélést folytattak a német kisebbségről is.

Valóban értékeljük azt, hogy itt nagyszámú nemzeti kisebbség él egyetértésben . A német kisebbség élvezi Szabadka Város támogatását. A német kisebbség igen tevékeny, ami örömmel tölt el bennünket – mondta Schieb nagykövet.

Bejelentette, hogy a Laban polgármesterrel folytatott megbeszélés után ellátogat a Siemens és a Continental-Contitech szabadkai üzemeibe, majd pedig Zomborba is, ahol, mint mondta, találkozik a német nemzeti közösség képviselőivel.

Thomas Schieb szeptember óta Németország szerbiai nagykövete. Axel Dittmann megbízatását vette át, s hivatalba lépése óta Szabadka az első városok egyike, amelyekbe ellátogatott.

 12227_2.jpg