Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

A falusi nyugdíjasoknak ugyanolyan szolgáltatásokat, mint Szabadkán

2018.11.16.

A bajmoki, új-zsedniki, kisboszniai és györgyéni gerontológiai klubok tagjai december 1-től a hat szabadkai klubhoz tartozó nyugdíjasokhoz hasonlóan igénybe vehetik az ebéd-, a mosási és vasalási szolgáltatásokat. A szabadkai Gerontológiai Központ nyitott védelem elnevezésű szolgáltatásának a bővítését az tette lehetővé, hogy Szabadka Város költségvetéséből több pénzt biztosítanak erre a célra, mégpedig a tavalyinál mintegy 15 százalékkal.

12231_1.jpg

Ezáltal a négy szabadkai peremvárosi településen élő nyugdíjasokat kiegyenlítik a hat városi klub valamelyikének a tagjaival. A Gerontológiai Központ klubjain keresztül a nyitott védelem szolgáltatásai mintegy 7.800 nyugdíjast ölelnek fel.

- December 1-től a szolgálat 40 éves fennállása óta először kínálhatjuk fel a bajmoki, a györgyéni és az új-zsedniki, valamint reményeim  szerint az új, kisboszniai gerontológiai kluboknak is, hogy a klubok tagjai vegyék igénybe ugyanazokat a szolgáltatásokat, amelyek a központi, városi klubokra jellemzőek. Vagyis: egyetlenegy nyugdíjas sem, aki tagja valamely gerontológiai klubunknak, nem érez semmilyen különbséget azért, mert falun él – mondta dr. Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója.

A főtt ebéd, valamint a szennyes mosása és vasalása mellett a bajmoki, új-zsedniki, kisboszniai és györgyéni gerontológiai klubok tagjai igénybe vehetik a fodrász, a manikűrös és pedikűrös szolgáltatásait is. Ezt a szabadkai önkormányzat tette lehetővé, mivel megnövelte a pénzügyi juttatásokat nem csupán a Gerontológiai Központ szolgáltatásaira, hanem az idősek szociális védelmének egyéb formáira is.

- Városi Közigazgatásként nagy előrelépést tettünk a tavalyihoz képest, mivel ezekre a területekre az előző évinél mintegy 1,8 százalékkal több pénzt választottunk ki, ami, egyetértenek velem, nem kevés, mivel az összeg eléri az 5,8 millió dinárt. Emellett a házi ápolásra és segítségnyújtásra mintegy 44 millió dinárt biztosítottunk, ami mintegy 15 százalékkal haladja meg a tavalyi keretet – emelte ki Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságának titkára.

A tervekben szerepel, hogy a szabadkai Gerontológiai Központ nyitott védelem elnevezésű szolgálata keretében ezeket a szolgáltatásokat megkapják a nagyfényi, mišićevói és višnjeváci klubok is, amelyek megnyitását a következő két év folyamán tervezzük. Ezáltal a házi ápolás és segítségnyújtás mellett a szabadkai Gerontológiai Központ szolgáltatásait  mintegy 12.000-en vennék igénybe, ami az észak-bácskai város teljes lakosságának 10 százaléka. Ezzel a szabadkai Gerontológiai Központ Szerbiában az első helyet foglalná el.