Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Az életmód és a fizikai aktivitás fontos a gyermekek egészsége szempontjából

2018.11.19.

A több szabadkai iskolában és óvodában végzett tesztelés kimutatta, hogy a megvizsgált gyermekek 65 százalékánál tapasztalható valamilyen rendellenesség vagy rossz testtartás, hogy valamivel rosszabb a fiúk test- és lábtartása, s hogy a poszturális zavarok legnagyobb számban az elsősöknél tapasztalhatók – közölték a Városháza Média Központjában a mai sajtótájékoztatón.

12233_1.jpg

Az újvidéki Sport- és Testnevelési Kar Szabadka Város támogatásával szeptember végén több általános iskola, a szülők és a gyermekek közreműködésével egy felmérést végzett, melynek célja az volt, hogy megvizsgálják a gyermekek testtartását, gerincük helyzetét, illetve hogy népszerűsítsék az egészséget szolgáló testmozgást, külön hangsúlyt fektetve a kisiskolásokra.

Jasmina Stevanović a város nevében szólt az újságírókhoz, kiemelve, hogy a technológia és a távközlési eszközök és hálózatok gyors fejlődése új életstílust eredményezett, így számos előnyük mellett egyidejűleg megtapasztaljuk az ilyen életvitellel járó hiányosságokat is, gondolva elsősorban a gyermekek csökkent mozgásigényére és fizikai aktivitására, de a gyors-ételek terjedésére is, aminek következtében mind gyakoribb az elhízás, a stressz a gyermekek körében, stb...

12233_2.jpg

- Tény, hogy az ilyen életmód negatív hatásai nagy mértékben megtapasztalhatók a gyermekek körében, s hogy kialakultak a feltételek ahhoz, hogy a gyermekeknél és a fiataloknál mind gyakoribb legyen a gerincferdülés, a rossz testtartás. Ez riasztó mindannyiunk, az egész közösség számára. Önkormányzatként épp ezér5t támogattuk az Újvidéki Egyetem Sport- és Testnevelési Karának, az újvidéki Sportnevelési és Edzőközpontnak, valamint prof. dr. Dejan Madićnak a kezdeményezését, melynek célja az volt, hogy a kisiskolások meghatározott csoportjában méréseket végezzünk a gerincferdülésről, illetve felhívjuk a figyelmet a megelőzésre az életmód és a javasolt testmozgás kapcsán - hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A méréseket a Sonja Marinković Általános Iskolában 2018 szeptemberének végén végezték röbb szabadkai általános iskola közel 400 tanulójának a bevonásával, mondta Jasmina Stevanović, hozzátéve, hogy a Sonja Marinković ÁI mellett a projektben részt vettek még az Ivan Goran Kovačić és a Szent Száva ÁI tanulói, valamint néhány szabadkai óvoda gyermekei is.

Prof. dr. Dejan Madić, az újvidéki Sport- és Testnevelési Karról elmondta, hogy 250 hét és tizenkét év közötti fiút és leányt teszteltek, valamint 150 szabadkai óvodást. 

Elmondta, hogy a megvizsgált gyermekek 65 százalékánál tapasztalható valamilyen rendellenesség vagy rossz testtartás, hogy a fiúk test- és lábtartása valamivel rosszabb, mint a lányoké, s hogy a poszturális zavarok legnagyobb száma a hetedik és nyolcadik életév között tapasztalható.

12233_3.jpg

- A felmérés kimutatta, hogy a gyermekek 38 százalékának kifotikus, 26,4 százalékának scoliosisos a testtartása, 13,5 százaléka egyenes hátú, 9,8 százaléka lordotikus testtartású, míg hat százalékuk úgynevezett X, két százalékuk pedig O-lábú. Korábban a gyermekek egy harmadának volt rossz a testtartása, ma pedig csupán egy harmaduknál nem tapasztalható semmilyen rendellenesség. Hogy útját álljuk ennek a folyamatnak, szükséges a gyermekek poszturális állapotának a figyelemmel kísérése, valamint a rendszeres és szervezett korrektív gyakorlás a meglevő rossz testtartás kiküszöbölésére a gyermekek szenzitív növekedési és fejlődési szakaszában – mondta prof. dr. Dejan Madić, a Sport- és Testnevelési Kar rendes tanára.

- A probléma fontosságának tudatában szeretnénk támogatni az erőfeszítéseket és segíteni, hogy korszerű módszerekkel figyeljük a gyermekek egészségi állapotát, s hogy a szülők kapjanak visszajelzést gyermekük állapotáról – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

12233_4.jpg