Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Oktatási hírek

Tankönyvek a roma nemzetiségű gyermekeknek

2018.11.22.

Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért, és Ilija Đukanović, szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja ma a Đuro Salaj Általános Iskolában tankönyveket adtak át a roma közösségből származó gyermekek számára. Ez csak egyike azoknak a lépéseknek, amelyekkel az önkormányzat támogatja a nehéz anyagi helyzetben levő családok gyermekeit, hogy ezáltal csökkentse az iskolaelhagyók számát.

12240_1.jpg

-  Az önkormányzat idén a roma nemzetiségű gyermekek számára tankönyvek vásárlására a költségvetésből 200.000 dinárt hagyott jóvá. A tankönyveket három iskola diákjai kapták, amelyekben a legnagyobb arányban vannak roma nemzetiségű tanulók - emelte ki Nataša Aleksić.

A Đuro Salaj ÁI tanulóinak egyharmada roma nemzetiségű, Mimica Andrić iskolaigazgató szavai szerint ez a támogatás sokat jelent, hiszen többségük szociális szükséghelyzetben levő családokból származik. Mint mondta, evidens, hogy mind kevesebb roma származású gyermek hagyja el az iskolát, s hogy különösen a kislányok eredményesen fejezik be az általános iskolát.

Ilija Đukanović elmondta, hogy Szabadka Város a tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárságának a pályázatán 400.000 dinárt nyert el a romák lakhatási feltételeinek a javítását szolgáló helyi akcióterv megvalósításának a társfinanszírozására. A tartomány eszközeihez a Város saját eszközöket társít, hogy rendezze az utat, az ösvényeket és a járdákat Csantavéren a Haladás utcában, amelyben többnyire roma lakosság él.

- Az önkormányzat és a tartományi Kormány közös eszközeiből a csantavéri Haladás telepen, ahol többnyire romák élnek, jövő júniusig rendezzük az ösvényeket és járdákat – emelte ki Đukanović.