Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bemutatták Emir Kusturica új könyvét

2018.11.27.

A Szabadegyetem zsúfolásig megtelt amfiteátrumában ma este Szabadka Város védnökségével Emir Kusturica, neves rendező a szabadkai közönségnek bemutatta sorrendben harmadik, Šta mi ovo treba című könyvét, amelyet a belgrádi Vukotić medija Kiadóház jelentetett meg.

12254_1.jpg

A Smrt je neprovjerena glasina i Sto jada című sikerkönyvei után Kusturica utóbbi 25 évben, a viharos kilencvenes évektől napjainkig keletkezett naplójegyzeteit gyűjtötte csokorba a Šta mi ovo treba /Kell ez nekem/ címmel.

- A kötet több évi feljegyzésekből jött létre. Ezek reflexiók és többé-kevésbé reakciók azokra a változásokra, amelyek az egykori állam széthullása idején történtek. Szerintem ez érdekes lesz az utánunk következők számára, akik tulajdonképpen számvetést készítenek, a kötetből kiemelnek egy-egy jegyzetet, valamit, ami fontos lesz a számukra – hangsúlyozta Emir Kusturica, hozzátéve, hogy a könyvbemutató helyszínéül nem véletlenül választották az Eurocinemát, hiszen, mint mondta – ő a film embere.

A kiadót, Manojlo Manjo Vukotićot a szerzőhöz. Emir Kusturicához sokéves barátság és üzleti kapcsolat fűzi.

- Az első két kötetet a Novosti Társaság adta ki, ahol igazgató, fő- és felelős szerkesztő voltam. Jól bejáródott csapat vagyunk, s ezt a könyvet bizonyos értelemben könnyebb volt előkészíteni. Ez egy nagyon attraktív könyv, napló, amely az utóbbi 25 évről szól, a gondokról a filmtől kezdve egészen az utolsó szövegig, a világ globalizációjáról. Kusturica egyébként nagyon tehetséges ember, nem csak forgatókönyvíró, rendező, hanem olyan ember, akinek hatalmas adottságai vannak az íráshoz, a kultúrához, olyan egyéniség, akivel jó együtt dolgozni, barátnak lenni – mondta Manojlo Manjo Vukotić.

A könyvből Miloš Stanković, a szabadkai Népszínház élszínésze olvasott fel részleteket, a szabadkaiak pedig a könyvbemutatót követően nagy számban dedikáltattak a szerzővel.

12254_2.jpg