Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Kerekasztal a duális képzésről

2018.11.30.

A Duális és Vállalkozói Oktatási és Nevelési Minisztérium, a szabadkai önkormányzat és a gazdaság képviselői, tanulók és szüleik ma a Szabadegyetemen tartott kerekasztalon A duális és vállalkozói képzés jelentősége az  önkormányzatokban című témát vitatták meg. Gabrijela Grujić, a duális és vállalkozói oktatási és nevelési miniszter helyettese kiemelte, hogy mennyire jelentős minden érintett részvétele a következő tanévre szóló iratkozási tervek és oktatási profilok színvonalas tervezése szempontjából.

12263_1.jpg

A duális képzés rendszerébe már 4.500 tanulót, 600 céget és 84 iskolát vontunk be, ami azt mutatja, hogy jó úton haladunk, hogy a fiatalok felfogták, mennyire fontos a duális képzésben való részvételük, azaz hogy az elméletet az iskolában, a gyakorlatot pedig a vállalatokban sajátítsák el - hangsúlyozta Gabrijela Grujić.  

Mint mondta, a legfontosabb, hogy a duális képzés színvonalas tudást eredményezzen.

Rendkívül fontos a felismerés, hogy a tudás csak akkor ér valamit, ha létezik a felismerés, hogy a tudás értékes, a fiatalok pedig tudják meg, hogy mennyit ér a tudásuk akkor, amikor egy valós munkakörnyezetbe kerülnek – jegyezte meg Gabrijela Grujić.

Mint mondta, az Oktatási Minisztérium csapata az összes releváns partnerrel együtt jelenleg a felsőoktatás részét képező duális képzésről szóló törvényen dolgozik.

A duális képzés jelentőségét és előnyeit Szabadka Város az elsők között fogta fel.

Szabadka a szerbiai duális képzés egyik úttörője. Az oktatásnak ebben a részében az iskolák és a gazdaság partnerként lép fel, az önkormányzat pedig a kapocs, amely összeköti őket, segít és irányít, hogy az együttműködés magas szintű és folyamatos legyen, mert ezáltal a térség gazdasága számára képezzük a gyerekeket és automatikusan csökkentjük a munkanélküliséget. Az Ipari Övezet bővül, s ezért nagyon fontos olyan kádereket képezni, amilyenre itt szükségünk van, vagyis olyan szakembereket, amilyenekre Szabadkának szüksége van – hangsúlyozta Szabadka Város képviseletében Jasmina Stevanović.

A Városi Közigazgatás, mint mondta, igyekszik tevékenységével támogatni és ösztönözni a szakközépiskolák és a – helyi gazdasági fejlődés mozgatóerejét jelentő - munkáltatók közötti kapcsolatok kialakítását és erősítését.

A duális képzés célja semmiképp sem az, hogy a külföldi munkára képezzük ki a tanulókat, hanem, hogy versenyképesebbé tegyük őket a munkaerőpiacon. A 2016/2017-es tanév óta, amióta a Szerb Köztársaság megkezdte a duális képzést, Szabadkán három középiskolában vette kezdetét a duális képzés: a Bosa Milićević Közgazdasági Iskolában, a Politechnikai Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Iskolában, és rövidesen felsorakozik melléjük a Vegyészeti-technológiai Iskola is – mondta Jasmina Stevanović.  

A cégek többsége a tanulók számára biztosít meleg ételt, pénzügyi juttatást, munkavédelmi eszközöket, egyenruhákat, valamint lehetőséget, hogy a szünidőben térítés ellenében dolgozhassanak. Az iskolák fizetik a tanulók munkahelyi biztosítását. Szabadka Város fizeti a gyakorlatra történő utaztatásukat.

Az előző két évben, emlékeztetett rá, 30-30 tanuló kapott ösztöndíjat, idén pedig 31. A Város ösztöndíjára, amely havonta 3.000 dinárt tesz ki a tanév során, az első évben 32 tanuló pályázott, a következő évben pedig megnőtt az érdeklődés, így az ösztöndíj-pályázatra 65 tanuló jelentkezett.

Nem csak a pénzről van szó, hanem a hiányszakmák iránt figyelemről és jelentőségük kiemeléséről. Ami a lényeg, hogy a társadalomban változzon a munka, a kézműves szakmák iránti viszonyulás, hogy a közösség megbecsült, méltóságteljes szakmaként tekintsen rájuk, olyasmire, amivel érdemes foglalkozni – húzta alá Jasmina Stevanović.

A kerekasztalt Szabadka Város szociális-gazdasági tanácsa szervezte.

12263_2.jpg