Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A munka-rokkantak városi szervezete megünnepelte fennállásának 65. évfordulóját

2018.12.07.

A Városháza Dísztermében ma este a munka-rokkantak szabadkai városi szervezete ünnepi beszédekkel, köszönőlevelek és plakettek átnyújtásával, gazdag zenés műsorral ünnepelte meg fennállásának 65. évfordulóját és december 3-át, a fogyatékkal élők világnapját.

12281_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere beszédében kiemelte, hogy a Munka-rokkantak Városi Szervezetének 65 éves munkája tiszteletet érdemel, s hogy az emberekről való hat és fél évtizedes folytonos gondoskodás bizonyítja városunk, közösségünk eltökéltségét, hogy összefogva, egymást segítve éljünk.

- Szabadka Város és én polgármesterként is tudjuk, hogy a segélyek és szolgáltatások különböző formáin keresztül kétezer rászorulóról gondoskodnak. A kérdés fontosságának ismeretében idén a költségvetésből a szociálpolitikai intézkedésekre mintegy 97 millió dinárt irányoztunk elő. A köztársasági elnök, a szerb kormány, a tartományi kormány és Szabadka Város szilárdan elkötelezettek a fogyatékkal élők szociális és gazdasági helyzetének a javítása mellett. Ennek az általános stratégiának az a célja, hogy felkészítse a fogyatékkal élőket arra, hogy teljes egészében élni tudjanak jogaikkal és hogy maradéktalanul élvezzék társadalmi részvételük összes előnyét - emelte ki Laban polgármester.

12281_2.jpg

A polgármester hozzátette: ez azt jelenti, gondoskodnunk kell arról, hogy azonos feltételeket biztosítsunk minden szabadkai számára, akik betegség, sérülés, vagy annak következtében, hogy elszántan, becsülettel és szorgalmasan dolgoztak, nem tudnak maradéktalanul részt venni minden tevékenységben.

- Olyan környezetet kell teremtenünk, amely lehetővé teszi a fogyatékkal élők számára az egyéni, fogyasztói, tanulói jogaik megvalósítását gátló akadályok túlhaladását, vagy ha ezekkel szembe kell nézniük a gazdasági, kulturális és politikaim életben való részvételük során. Ez emberként is kötelességünk. Együttesen kell maximális erőfeszítéseket tennünk, hogy polgártársaink, szomszédaink követni tudják azt, hogy hogyan cseperednek fel gyermekeik, vagy unokáik. Szeretnénk támogatást nyújtani ahhoz, hogy méltóságteljesen éljenek, s hiszem, hogy együttesen sikerrel járunk ebben – hangsúlyozta Laban polgármester.

Slavko Imrić, a Tartományi Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap igazgatója elmondta, hogy a Szerb Köztársaság egyike az ENSZ 177 tagországának, amelyek törvényt fogadtak el az ENSZ fogyatékkal élők jogairól szóló Egyezményének a megerősítéséről, s ugyancsak elfogadta az ENSZ fogyatékkal élők jogairól szóló keretegyezmény megerősítéséről szóló törvényt.

12281_3.jpg

- Szerbia ezáltal a fogyatékkal élők helyzetének a javítását a legfontosabb prioritások közé emelte, és többek között lehetővé tette polgárai számára, hogy a diszkrimináció tilalmának megsértése esetén közvetlenül is fordulhassanak az ENSZ bizottságához. Az Egyezmény alapvető célja nem új jogok biztosítása a fogyatékkal élők számára - alapjában véve az emberi jogok egyetemesek, mindenki számára azonosak, a születéssel mindenkit megilletnek - hanem arra kötelezni az államokat, hogy az emberi jogokról gondoskodva ugyanúgy viseljenek gondot a fogyatékkal élők jogairól, mindenekelőtt, hogy egyenrangúan kapcsolódjanak be a társadalmi élet minden szférájába, a másságra való jogról, és a hátrányos megkülönböztetés bármely formájának a teljes tilalmáról - mondta Slavko Imrić.

A megjelentekhez szólt Stanko Nimčević, a munka-rokkantak szabadkai városi szervezetének elnöke, Stana Svilarov, a munka-rokkantak vajdasági szövetségének elnöke és dr. Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója is.

Ivanišević többek között kiemelte, hogy hazánkban nincs egyetlen olyan törvény sem, amely rendszerszerűen diszkriminál valakit, hanem olyan törvények vannak, amelyek tiltják a hátrányos megkülönböztetést.

- Büszke vagyok rá, hogy december 3-án megemlékezünk a fogyatékkal élők nemzetközi napjáról. Kérem, Önöket, hogy ne használjuk azt az otromba megfogalmazást, hogy a különös szükséghelyzetben levők, mert a világban nincsenek ilyen egyének. Mindenkinek azonosak a szükségletei, csak a szükségletek kielégítésének a módja eltérő ha valaki valamilyen fogyatékkal él – mondta Nenad Ivanišević.

A ma esti ünnepségen Stanko Nimčević köszönőleveleket és plaketteket nyújtott át mindazoknak, akik hozzájárultak a munka-rokkantak városi szervezetének a népszerűsítéséhez és eredményes munkájához.

12281_4.jpg

A műsor zenei részében fellépett Tamara Babić, Marko Križanović énekes és az est külön vendége, a nagykikindai Milan Prunić.