Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Megnyílt a hatodik Hagyományok téli fesztiválja

2018.12.08.

Palicson, a Kisvendéglőnél ma kezdődött, a hatodik Hagyományok téli fesztiválja. A kétnapos  fesztivál keretei között két rendezvényre kerül sor, a Helyi Termékek Kiállítására és a Nemzetközi Tepertősütő Fesztiválra. A rendezvényt Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, valamint Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja is.

12282_1.jpg

Horvát Tímea, a kiállítókhoz, a versenyzőkhöz,  a Fesztivál szervezőihez, valamint az egybegyűltekhez intézett beszédében reményét fejezte ki, hogy az esős időt hamarosan felváltja a szép idő és közösen élvezhetik e  téli varázslatot. Mindenkinek kellemes időtöltést , a versenyzőknek sikeres szereplést , a kiállítóknak pedig új ismeretségeket, hatékony tapasztalatcsrét kívánt, hogy minél sikeresebben népszerűsítsék és eladják termékeiket.

Ótott Róbert, a rendezvény megnyitóján többek között elmondta, hogy a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság agrárpolitikájában, az egységnyi területre jutó jobb termelési eredmények elérése érdekében a támogatás a mezőgazdasági termelés intenzív ágai, például a zöldségtermesztés, a gyümölcstermesztés, a szőlőtermesztés ösztönzésére irányul, ami szintén szerepel a pályázati vonalakban.

– Előnyt élveznek a kis területeken gazdálkodók, ezenkívül adott a lehetőség, hogy a termelők előszámlákkal pályázzanak, ugyanakkor a 40 életévnél fiatalabbak, valamint a nők pályázataink többségénél egészen 70 százalékos költségtérítésre számíthatnak.  A helyi termékek igenis fontosak számunkra, ezt igazolja a tény, hogy jelentős pénzeszközöket biztosítunk a költségvetésben a gyümölcs- és zöldségtermesztők részére a termékek tisztítását, mosását, válogatását és cimkézését végző új berendezések vásárlására. Úgyszintén, évek óta támogatjuk azon hagyományőrző rendezvényeket, amelyek célja a helyi termékek népszerűsítése- hangsulyozta Ótott Róbert. 

A Helyi Termékek Kiállításán bemutatták a  „Јuliska“ termékmárka új termékeit és  a régi mesterségek népszerűsítését ösztönző kézművestermékeket. Ez a Magyarország és Szerbia közötti IPA projekt keretében megvalósuló együttműködési projekt, a határon túli régióban a helyi agrártermékek és gazdálkodók támogatására szolgáló minőségbiztosítással rendelkező márka felépítése az Európai Unió által társfinanszírozott,  a Szabadkai Önkormányzat támogatásával valósul meg.

 A Hagyományok téli fesztiváljának szervezői a Ludaspuszta civil szervezet, valamint a szabadkai Noge hentesüzlet.

12282_2.jpg