Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A német-szerb fejlesztési együttműködés tizennyolc éve

2018.12.11.

A Nagykorúság című színielőadás bemutatásával és a Tettek számítanak című kiállítás megnyitásával ma a Szabadegyetem amfiteátrumában ünnepélyesen megemlékeztek a német-szerb fejlesztési együttműködés 18 évéről, amelyek során Németország több mint 1,8 milliárd euróval támogatta Szerbiát. A Szerb Köztársaság Kormányával együttműködve a 2000. évtől kezdődően különböző programokkal támogatták a reformokat és a változásokat, amelyek a fenntartható gazdasági fejlődésre, a környezetvédelemre, a demokratikus polgári társadalom, illetve az állami közigazgatás előmozdítására irányultak. A támogatást a GIZ Német Fejlesztési Szervezet, a KfW Német Fejlesztési Bank és számos más partner folyósította.

12288_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ebből az alkalomból elmondta, hogy maga az esemény, s az a lehetőség, hogy üdvözölheti Őexcellenciáját, Thomas Schiebet, a Német Szövetségi Köztársaság szerbiai nagykövetét, továbbá, hogy - akárcsak nem egész egy hónappal ezelőtt, amikor a Városházán a beruházásokról és a fejlesztési projektekről tárgyaltak – köszönetet mondhat Németországnak a folyamatos támogatásért, a német befektetőknek pedig a bizalomért, amely a beruházásokkal jut kifejezésre országunk és városunk iránt.

Elmondta, hogy a Kisbajmoki Ipari Övezetben és a Szabad Övezetben jelenleg több mint 6.000 embert foglalkoztatnak, ebből a három nagy német cégben: a Siemensben, a Norma Groupban és a Continental-ContiTechben – a Dunkenmotorenben dolgozó 370 főt leszámítva, amely az amerikai Ametek része lett – összesen mintegy 3.700-an dolgoznak.

- Az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarája, amelyhez Ada, Topolya, Magyarkanizsa, Kishegyes, Zenta és Szabadka Város tartozik, a 2018. január-októberi időszakban Németországgal 319 millió dollár értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolított le, ami teljes áruforgalom 22 százaléka - emelte ki Bogdan Laban.

12288_2.jpg

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város teljesített minden előfeltételt a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának megőrzése elnevezésű projekt megvalósításának megkezdéséhez, s hogy a KfW Német Fejlesztési bank, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka Város, a Palics Ludas KV és a Vízművek és Csatornázási KKV finanszírozási szerződést írt alá, az adomány értéke pedig 6,5 millió euró.

A polgármester hozzátette: az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium 2018. szeptember 10-én megbízott egy szaktanácsadót, akinek a felügyelete mellett az evaluációs időszakot követően hozzálátnak a közbeszerzési eljárás kiírásához a palicsi csatornahálózat építési munkálatainak, a szivattyúállomásnak és az összekötő nyomócsőnek a kivitelezésére.

- A tevékenységek a tervezett ütemben haladnak, ami azt jelenti, hogy a projekt megvalósítása az idei év végén, legkésőbb a jövő év elején kezdődik meg. Az első lépés, amely megkezdődik a gyakorlati megvalósítás, Palics települési csatornahálózata építési munkálataira vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírása. Ha a további tevékenységek is a tervezett ütemben haladnak, tavaszra, az építési idény kezdetére ismert lesz a munkálatok kivitelezője – mondta Laban polgármester.

Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése nagyon fontos, s hogy a műszaki együttműködés 80, valamint a pénzügyi együttműködés 60 projektjébe összesen 1,8 milliárd eurót fektettek.

12288_3.jpg

Németország támogatja Szerbiát az Európai Unió teljes jogú tagsága felé vezető úton, a fejlesztési projektekkel pedig szeretnénk megerősíteni és versenyképessé tenni Szerbiát. Az infrastruktúra kiépítésével, a környezetvédelmi projektekkel, a vállalkozások ösztönzésével, a kisebbségi csoportok felzárkóztatásával szeretnénk javítani a polgárok életszínvonalán, Szerbiát pedig felkészíteni az Európai Uniós tagságra – mondta többek között Thomas Schieb.

Az ünnepségen, amelyet Szabadka Város önkormányzatának partnerségében szerveztek, a nagyszámú vendég élvezettel tekintette meg a Milena Minja Bogavac dramaturg nevével fémjelzett Reflektor teatar előadását, amely érdekes és kreatív módon mutatta be Németország és Szerbia fejlesztési együttműködésének kulcsfontosságú területeit.

A Tettek számítanak című kiállítás keretében bemutatták azokat a projekteket, amelyek Szerbiában a különböző területeken valósulnak meg.

Szabadka és Belgrád után Németország és Szerbia fejlesztési együttműködésének 18 éve alkalmából ünnepséget rendeznek Vranjeban, Trsteniken és Zaječaron, ahol a partnerség keretében ugyancsak jelentős projektek valósulnak meg.

12288_4.jpg