Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Elkészült a Szabadkát elkerülő út még egy szakasza

2018.12.17.

Prof. dr. Zorana Mihajlović, a szerb Kormány alelnöke, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter ma Pásztor Istvánnal, Vajdaság AT Képviselőházának elnökével és Bogdan Labannal, Szabadka polgármesterével jelen volt az Y-leágazás újabb, összesen 12 kilométeres szakaszának a forgalomba helyezésénél, s bejelentette, hogy a szerb Kormány 2019-ben 1,4 milliárd dinárt fordít a Szabadkát elkerülő út befejezésére.

12296_1.jpg

- Tavaly 6,5 kilométert fejeztünk be, idén 5,5 km-t, ezzel 12 kilométernyi utat adunk át a forgalomnak. Amit mondtunk, azt tesszük. Ez az elkerülő út, amely összeköti a kelebiai határátkelőt és az ipari övezetet a 10-es közúti folyosóval, fontos mind Szabadka, mind Szerbia számára. Célunk feltételeket teremteni az új cégek betelepüléséhez és az egész ország további fejlődése – mondta Zorana Mihajlović.

12296_2.jpg

A miniszter asszony kiemelte, hogy jövőre megkezdődik a Belgrád-Budapest vasútvonal újabb szakaszának a felújítása az Újvidék-Szabadka-államhatár szakaszon. Ennek a projektnek az értéke 1,1 milliárd dollár. 

Pásztor István azt mondta, hogy a szabadkai elkerülő út befejezése a szabadkaiak több mint két évtizedes álma.

12296_3.jpg

- Ez jó hír a számunkra, mert tiszteletben tartjuk a határidőket és az ígéreteinket. Számos ésszerű érv szól az Y-leágazás befejezése mellett, s hiszem, hogy jövő ilyenkorra befejezzük a fennmaradt 12 kilométert is – mondta Pásztor. 

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere kiemelte, hogy több évtizedes megtorpanást követően 2016 novemberében folytatódtak a munkálatok, s hogy az Y-leágazás befejezése hozzájárul a nehéz teherforgalom kihelyezéséhez a város központjából.

12296_4.jpg

- A Szabadkát elkerülő útnak köszönhetően a teljes teherforgalom kihelyeződik a városból és a kisbajmoki Ipari Övezetből. Ez a projekt a köztársasági elnök, a szerb Kormány és az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium odaadó munkájának és kitartásának köszönhető.  2019 végéig befejezzük a teljes útszakaszt – hangsúlyozta Laban polgármester, majd hozzátette, hogy a Szabadkát elkerülő út 12 kilométeres szakaszára 1,1 milliárd dinárt fordítottak.