Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ideiglenes befogadóközpont nyílt a legjobban rászorulók számára

2018.12.20.

- A Szociális Munkaközpont, a Vöröskereszt és a Caritas szakszolgálatainak a képviselői közösen úgy ítélték meg, hogy megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy a Szabadka Város területén levő hajléktalanok számára a Gaj utca 50-es szám alatt megnyíljon az ideiglenes hajléktalan-szállás. Erre a célra Szabadka Város 2018-ra a költségvetésből 407.000 dinárt hagyott jóvá – nyilatkozta ma a hajléktalan-szállás megnyitásakor Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja.

12300_1.jpg

2018-ban immár második alkalommal nyitjuk meg a melegedőt a legjobban rászoruló polgárok számára. 

- Idén először január 17-én nyitottuk meg az ideiglenes befogadó-központot. Mindannyian jól emlékszünk, hogy 2017-ben ilyentájt gyakorlatilag tavaszias volt az idő és nem volt szükség a melegedőre. 2018 januárjától márciusig 32-en fordultak meg a befogadó-központban. Mint látják, Szabadka város idén is felelősségteljesen és humánusan viszonyul a legjobban rászoruló polgárok iránt, fedelet biztosítva a fejük fölé, 25 ágyat, meleg ételt és italokat biztosítva a számukra. Az első néhány rászorulót már a mai nap folyamán várjuk – hangsúlyozta Đukanović.

A szállás működéséhez a teljes logisztikai hátteret, 25 ágyat, tiszta ágyneműt, napi három étkezést, meleg italokat, ruházatot és alsóneműt, valamint egyéni és közösségi tisztálkodási szereket a szállás lakói számára a Vöröskereszt szabadkai városi szervezete biztosította.

- Igyekeztünk a rászorulók számára a lehetőségekkel és a jóváhagyott eszközökkel összhangban minél jobb komfortot biztosítani. Úgy tervezzük, hogy a szabadkai Egészségházzal együttműködve biztosítjuk a szálláson elhelyezettek számára az orvosi vizsgálatokat, valamint 8-tól 15 óráig szakemberek és önkéntesek ügyeletét is – hangsúlyozta dr. Siniša Trajković, a szabadkai Vöröskereszt titkára.

A Szociális Munkaközpont, a tevékenység hordozójaként elvégzi az előzetes vizsgálatokat és becsléseket, valamint beutalja azokat, akiknek nincs hol lenniük a tél folyamán, mondta Miroslava Bagavac, a Szociális Munkaközpont igazgatója, hozzátéve, hogy ez alatt az idő alatt a Szociális Munkaközpont kiterjedt becslést készít a rászorulók további védelmével kapcsolatban.

- A melegedő működése alatt a Szociális Munkaközpont munkatársai munkaidőben naponta felkeresik a rászorulókat, a hétvégeken pedig ügyeletes szakmunkatársunk bejárja őket, felméri, hogy mire lenne szükségük – mondta Miroslava Bagavac.

Ric Gábor, a Caritas nevében elmondta, hogy a Caritas bocsátotta ezt a helyiséget az ideiglenes befogadó-központ számára, a legjobban rászoruló szabadkaiak befogadására, az emberbaráti szervezet önkéntesei pedig a délutáni órákban és éjszaka tartanak ügyeletet.

 12300_2.jpg