Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Újévi fogadás az állami szervek képviselői számára

2018.12.28.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke az újév alkalmából ma a Városháza Dísztermében hagyományos fogadást adott az állami szervek, a gazdaság, a közvállalatok és kommunális közvállalatok, az egyházak, az intézmények és más szervezetek képviselői számára. Laban polgármester ebből az alkalomból kiemelte, hogy a 2018. év is a hazai és külföldi befektetők betelepítése, új munkahelyek megnyitása és egyes jelentős, sajnos a városban régen megkezdett, de még mindig befejezetlen beruházások megvalósítása iránti elkötelezettség jegyében zajlott.

12313_1.jpg

2016 novemberében folytatódtak a munkálatok a Szabadkát elkerülő út, az úgynevezett Y-leágazás, egy 24 kilométeres út építésén, emlékeztetett Bogdan Laban, hangsúlyozva, hogy idén december közepén forgalomba bocsátották egy 12 kilométeres szakaszát a Zombori úti körforgalomtól a Horgos-Újvidék autóútig, s hogy ennek a szakasznak az építésére mintegy 1 milliárd 100 millió dinárt fordítottak. 

Megállapította, hogy mindenekelőtt a szerb Kormány és az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium támogatásának és eltökéltségének köszönhetően ez a nagyon fontos projekt, amely valamivel több, mint negyed százada kezdődött, 2019 végéig végre befejeződik, majd a polgármester hozzátette, hogy jövőre is folytatódnak a munkálatok a Szabadkát elkerülő úton a kelebiai határátkelőtől a Zombori úti körforgalomig, mintegy 12 kilométer hosszan.

- Ennek a beruházásnak a megvalósítására a szerb Kormány 2019-ben 1,4 milliárd dinárt szán. A tervek szerint a munkálatokra a közbeszerzést január végén írják ki, tekintettel arra, hogy a pályázati dokumentáció kidolgozása a zárószakaszába érkezett. A munkálatokról a szerződést március végéig írják alá, ami lehetővé teszi az összes munkálat határidőn belüli, azaz 2019 végéig történő elvégzését. Az Y-leágazás megépítésével a nehéz teherforgalom kihelyeződik a városközpontból, a kelebiai határátkelőt és a kisbajmoki Ipari Övezetet pedig összekötik a 10-es közúti folyosóval – mondta Bogdan Laban.

A Népszínház épületének átépítéséről, felújításáról és kibővítéséről szólva elmondta, hogy egyesített közbeszerzési eljárást folytattak le a hetedik és a VIII/1-es ütemre. A két ütemre a Szerb Köztársaság Művelődési Minisztériuma, Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatósága és Szabadka város összesen mintegy 572 millió dinárt biztosított, a tárgyalásokat követően megtörtént a kivitelező kiválasztása, aki 2018. szeptember 3-án vette át a munkaterületet.

A polgármester Paliccsal kapcsolatban megjegyezte, hogy az egy nagy potenciállal rendelkező turisztikai célállomás, ahol megkezdődött A Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának megóvása elnevezésű projekt megvalósítása. Erről finanszírozási szerződést írt alá a német KfW Fejlesztési Bank, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka Város, a Palics-Ludas KV és a Vízművek és Csatornázási KKV. A szerződést 6,5 millió eurós adományozásról írták alá.

12313_2.jpg

- December közepén Palicson lehelyeztük az aqua parkot is magába foglaló SPA központ alapkövét. A Szerb Köztársaság Kormánya, a tartományi Kormány és Szabadka város által közösen finanszírozott projekt megvalósítására t0bb mint 1 milliárd dinárt fordítanak. A Férfistrandnál, mintegy 4,4 hektáron a 28.500 négyzetméteres külső területen öt medence építését tervezik, amelyek közül legalább egy termálvizes lesz, a zárt létesítményben, mintegy 3.000 négyzetméteren pedig további öt medence és egy spa központ épül. A koncepció olyan, hogy ebben a központban mindegyik korosztály élvezheti a tartalmakat – emelte ki Bogdan Laban.

A Szabad Övezetben és a kisbajmoki Ipari Övezetben, amelyek jelenleg több mint 6.000 dolgozót foglalkoztatnak, 2018 májusának közepén ünnepélyesen megnyílt a Plastikcam East gyára, a műanyag-elemeket gyártó olasz Caminada cég első, Olaszországon kívüli részlege, mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a Bojsen kipufogógyártó vállalattal néhány hónappal ezelőtt szándéknyilatkozatot írtak alá. A neves német cég vezetésével hátra van még egy megbeszélés, s azt követően pontosabban el lehet mondani, hogy milyen beruházásról és milyen értékű gyárról van szó.

Városunkban prioritást jelentett az iskolai létesítmények átépítése és felújítása, mondta, beruháztunk a közlekedési infrastruktúrába, a kultúrába, az egészségügybe, a szociális védelembe, a mezőgazdaságba, a vízvezeték- és csatornahálózat fejlesztésébe, a sport-infrastruktúra építésébe.

- Szabadka nagy örömünkre 2019-ben is egy nagy építőhely lesz. Ezért ezúttal is szeretnék köszönetet mondani Aleksandar Vučićnak, Szerbia elnökének, aki nap mint nap azon fáradozik, hogy javítsa Szerbia minden polgárának az életminőségét és erősítse államunk nemzetközi tekintélyét, a nekünk nyújtott támogatásért a számunkra fontos projektek megvalósításában.   A teljes mértékű támogatásért ugyancsak köszönetet mondok a szerb Kormánynak és a tartományi Kormánynak is – hangsúlyozta Laban polgármester.

Bunford Tivadar elmondta, hogy a politikai stabilitás éve van mögöttünk, ami nagyon fontos az állam politikai intézményeinek a hierarchiájában minden szinten, s hogy közösségünk, a Szabadka város által alapított minden intézmény és minden jogalany működéséhez a normatív, illetve jogi feltételeket épp Szabadka Város Képviselő-testülete biztosítja.

12313_3.jpg

- Elégedetten állapíthatom meg, hogy idén is a rendszeres ülésezések mechanizmusán keresztül a törvényekkel összhangban, idejekorán, hatékonyan és ésszerűen döntöttünk a hatáskörünkbe tartozó kérdésekben, amelyeket a jogosult előterjesztők nyújtottak be. A minden szolgálat, intézmény, kommunális rendszer működéséhez szükséges normatív feltételek megteremtése mellett tevékenységünk jó részét a város jövője alapjának a megteremtésére is fordítottuk. Minden tevékenységünkben hatékonyak voltunk, mert nem vesztegettük az időt, ehhez pedig az alapot épp az állami és a helyi szintű politikai stabilitás teremtette meg - hangsúlyozta egyebek mellett Bunford Tivadar.