Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A szabadkai Zsinagóga megnyílik a nyilvánosság előtt

2019.01.18.

– A szabadkai Zsinagóga 2019. január 20-án 10 órakor megnyílik a nyilvánosság előtt. A Zsinagóga a látogatók számára keddtől péntekig 10-től 18 óráig lesz nyitva, szombaton és vasárnap 10-től 14 óráig, a hétfő munkaszüneti nap lesz. A látogatási időpontok változhatnak a Szabadkai Zsidó Hitközség vallási ünnepeinek és rendezvényeinek a naptárától, illetve a Zsinagógai kulturális rendezvények megtartásáról szóló szabályzattól függően – nyilatkozta Bunford Tivadar, a Szabadkai zsinagóga Alapítvány igazgató bizottságának elnöke a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón.

12333_1.jpg

 Emlékeztetett rá, hogy a szabadkai Zsinagógát, Európa második legnagyobb zsinagógáját, a szecesszió magyar változatának ékkövét 2018-ig teljesen felújították. A külső homlokzatokat Szabadka város, Vajdaság AT, a Szerb Köztársaság, a Műemlékvédelmi Világalap és az Európai Unió eszközeiből újították fel, míg a belső részeket és az udvart a magyar Kormány által, a Magyar Nemzeti tanácson keresztül folyósított eszközeiből rendezték. Bunford Tivadar kijelentette, hogy ezáltal megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy a létesítmény kulturális, vallási és turisztikai célokat szolgáljon.

- Ez a gyönyörű épület, a szabadkai zsidók imaházaként, a város zsidó közössége történetének és kultúrájának megtestesítőjeként olyan nevezetesség, amely kimagaslóan színvonalas kulturális események helyszíneként szolgálhat, s amely amellett, hogy kielégíti polgáraink és a hazai, valamint a külföldi látogatók kulturális igényeit, olyan eseményeket lát majd vendégül, amelyek méltóak lesznek ehhez a lelki és szakrális térhez egyaránt. A Zsinagógában hagyományos és komolyzenei rendezvényeket, nemzetközi és hazai kongresszusokat, kiemelkedő jelentőségű tanácskozásokat és más nagy kulturális rendezvényeket tartanak a Szabadkai zsinagóga Alapítvány éves tervével összhangban – emelte ki Bunford Tivadar.

12333_2.jpg

Szabados Róbert, a Szabadkai zsinagóga Alapítvány IB tagja emlékeztetett arra a négy évtizedre, amely alatt megújult a szabadkai Zsinagóga, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a Zsinagóga ma úgy nézzen ki, mint amikor 1903-ban megépült.

- A záró löket a szomszédból érkezett, amikor Magyarország Kormánya pénzt biztosított a Zsinagóga belső terének és udvarának a rendezéséhez, a jó légkör és a Szerbia és Magyarország közötti jó viszonyok megteremtésében pedig nagy szerepet játszott Pásztor István. Mérhetetlen szerepet töltött be a Zsinagóga belső tere és udvara rendezéséhez szükséges eszközök biztosításában – mondta Szabados.

Elégedetten szögezte le, hogy befejeződött a Zsinagóga felújítása s hogy a jövőben kimagasló kulturális rendezvények helyszíne lesz a városban.

Joshua Steinfeld, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány IB tagja elmondta, hogy a szabadkai zsidók évente négy-öt ünnepet ülnek a Zsinagógában, hozzátéve, hogy a zsidók szeretnék, ha minél több ember építené be szabadkai látogatásának programjába ezt a létesítményt is.

- Reményeink szerint rövidesen hang- és képanyagban tudjuk bemutatni a Zsinagógát, ami a látogatókat segíti abban, hogy minél jobban megismerjék a történetét – mondta Steinfeld.

Hajnal Jenő, az Alapítvány IB tagja a többi között elmondta, hogy a magyar Kormány döntött arról, hogy teljesen felújíttatja a Zsinagóga orgonáját, amely – mint mondta – rossz állapotban van. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ezzel a munkával az év végéig elkészülnek.

Gyermekek számára 10 éves korig a Zsinagóga látogatása ingyenes, míg az egyetemisták, a tanulók és a nyugdíjasok 150 dináros belépőt fizetnek. Ugyanennyibe kerül a csoportos belépő, míg a teljes árú jegy 250 dinár.

A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány képviselői megkérték a polgárokat, a hazai és a külföldi vendégeket, hogy látogassák meg a Zsinagógát, gyönyörködjenek annak szépségeiben, azzal a kéréssel, hogy ezt a látogatásra alkalmas öltözékben, a zsidó vallás szabályaival összhangban tegyék.