Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a Szent Száva-hét

2019.01.21.

A Dušan Radić Alapítvány helyiségeiben ma este megkezdődött a hagyományos, sorrendben 27. Szent Száva-hét, a Szent Szávának, a szerb állam és a szerb írásbeliség megteremtőjének, az első szerb érseknek, népművelőnek, béketeremtőnek és törvényírónak szentelt kulturális-közművelődési és szellemi rendezvénysorozat. A hétnapos rendezvénysorozat szervezője a Szent Száva Szerb Kulturális Központ.

12337_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a megjelentekhez szólva emlékeztetett rá, hogy Szent Száva munkálkodott az egyház megszervezésén, segítette a szegényeket, tisztelte a szerzeteseket, számos templomot, kolostort és iskolát építtetett, a szerb népnek pedig – amelynek egyházi és kulturális felemelkedéséért is tevékenykedett – a keresztény erkölcsről, a szeretetről és a könyörületességről beszélt. Az egyház igazgatása érdekében törvényi szabályozást, illetve nomokánon hozott, még inkább erősítve a szerbek függetlenségi tudatát, megerősítve mélyen gyökerező igazságérzetüket.

Sava Nemanjić életműve túlságosan is nagy ahhoz, hogy néhány mondatban szóljunk róla, de ez mindenképpen alkalom arra, hogy megerősítsük: nagyon fontos kitartanunk Szent Száva útján, amely szeretetből, erkölcsi tisztaságból, bátorságból és méltóságból volt szőve. Szent Száva egyébként is saját példájával mutatta meg, hogy minden sikeres útnak az erkölcsi elvek rendszerén kell nyugodnia – emelte ki Bogdan Laban.

12337_2.jpg

Köszönetet mondott a Szent Száva Szerb Művelődési Központnak, amiért már csaknem három évtizede ápolja ezt a rendezvényt, figyelmesen előkészítve a programot, majd Laban polgármester elmondta: hisz abban, hogy a Szent Száva SZMK az elkövetkező években is sikerrel szervezi meg és népszerűsíti a lelkiséget, a kultúrát, az oktatást és azokat a tartalmakat, amelyek a szerbség lényét gazdagítják.   

A Szent Száva-hetet alkalmi beszédével ünnepélyesen Miodrag Šipka szabadkai püspöki helytartó nyitotta meg.

12337_3.jpg

Szeretném tolmácsolni önöknek Őeminenciája, Irinej bácskai püspök legmelegebb áldását és üdvözletét, aki számos kötelezettsége miatt ma este nem lehet körünkben. Idén a Szent Száva-hétnek külön súlyt kölcsönöz, hogy a rendezvények mellett megünnepeljük szent egyházunk nagy jubileumát, a Szerb Pravoszláv Egyház önállóságának 800. évfordulóját. Hiszem, hogy a Szerb Pravoszláv Egyház önállóságát épp Szent Száva igyekezetének, szeretetének és áldozatkészségének köszönheti, aki az egyház első érseke is volt. Remélem, és imádkozom Istenhez, hogy együttesen lesz erőnk, lehetőségünk és tudásunk, hogy ezt a nagy évfordulót valóban méltó módon ünnepeljük meg – mondta Miodrag Šipka püspöki helytartó.

Ma este megnyílt Zvonko Pavličić Vrtlozi /Örvények/ című kiállítása, amelyet az alkotó nevében Mile Tasić mutatott be. A program kedden Matija Bećković Sto mojih portreta /Száz portrém/ című könyvének a bemutatásával folytatódik, szerdán pedig Time Dimitrijević Krvava okupacija Bačke /Bácska véres megszállása/ című alkotását mutatják be.

Csütörtök este az etno zenei műsorban fellép Bojana Nikolić is, míg pénteken lelki tribünt rendeznek. Szombaton Szent Száva ünnepi műsort tartanak a Svetozar Marković Gimnázium tanulóinak és a Szent Száva SZMK vegyes karának a fellépésével.

A program vasárnap, január 27-én a Spartak Étteremben Szent Száva-bállal ér véget, melynek műsorában a SZRTV Zenekarának kíséretében fellép Slobodanka Stojiljković és Čeda Marković.

A hétnapos program a Szent Száva himnusszal vette kezdetét a Szent Száva SZMK vegyes karának előadásában, vezényelt Veselin Jevtić professzor.

12337_4.jpg