Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Aláírták a szerződéseket a helyi vagyongazdálkodási projektek végrehajtásáról

2019.01.22.

Tizennyolc szerbiai község és város képviselője ma Belgrádban, a Képviselők Klubjában aláírták az Exchange 5 Program – Az Európai Unió támogatása az önkormányzatoknak a vagyongazdálkodás területén elnevezésű program keretében kiválasztott projektek támogatásáról szóló szerződéseket.  A kiválasztott projektek között szerepel A csak jogilag rendezett köztulajdon a jó köztulajdon elnevezésű projekt, amelyet Szabadka város Zenta községgel együtt valósít meg. A szerződést a szabadkai önkormányzat nevében Bogdan Laban, Szabadka polgármestere írta alá.

12347_1.jpg

Szabadka város A csak jogilag rendezett köztulajdon a jó köztulajdon elnevezésű projekt keretében a kivételes közösségi jelentőségű létesítmények legalizálására fókuszál majd. A Szabadka város köztulajdonában levő ötven épület legalizálása és további 10 létesítmény tulajdonosi viszonyainak a rendezése a fő cél, amely a projektet megvalósító csapatra vár: a folyamat során felmérik az épületeket, kidolgozzák a földmérői munkálatok tervét, a kataszteri-térképészeti terveket, a földmérői telekhatárok kitűzési projektjét, az épület esetleges törlését, a külön részek tervének a kidolgozását, a létesítmény pillanatnyi állapotáról szóló jelentést, a létesítményeket nyilvántartásba veszik és bejegyzik Szabadka város üzleti könyveibe és a vagyonról szóló adatokat beviszik a központi adatbázisba.

Szabadka város mellett A csak jogilag rendezett köztulajdon a jó köztulajdon elnevezésű projekt partnere Zenta község, amely a projekt révén elsősorban a nyilvántartással, a pontos adatbázis kidolgozásával és a vagyoni leltár elkészítésével kapcsolatos feladatokat tartja elsődlegesen fontosnak. A tervekben összesen 659 létesítmény állapotát mérik fel, de a kétségkívül önkormányzati tulajdont képező építmények jellege miatt első körben nem mindegyiket dolgozzák fel.

A térítésmentes eszközök odaítéléséről szóló szerződést a Szerb Köztársaság Kormánya (Pénzügyminisztérium, az EU eszközökből finanszírozott programok szerződési és finanszírozási osztálya), Szabadka város és Zenta község között 2018. december 21-én írták alá. A projekt teljes költségvetése 240.095 euró, a térítésmentesen kapott összeg pedig 181.343 euró (75,53%). Szabadka városnak 163.600 eurós, Zentának pedig 76.495 eurós kerete van.

Az Exchange 5 Program keretében kiválasztott projektek térítésmentes támogatásáról szóló szerződések ünnepélyes aláírása és a projektek megvalósításának a kezdete előtt Branko Ružić állami közigazgatási és önkormányzati miniszter, Jadranka Joksimović európai integráció-ügyi miniszter, Sem Fabrizi nagykövet, az EU szerbiai delegációjának vezetője, Slavica Savičić, pénzügyminisztériumi államtitkár, Marko Jovanović, pénzügyminiszter-helyettes, az EU eszközökből finanszírozott programok szerződési és finanszírozási osztályának képviselője, valamint Đorđe Staničić, a Városok és Községek Állandó Konferenciájának főtitkára mondott beszédet.

A 18 leszerződött projekt teljes értéke meghaladja a 3,5 millió eurót, amelyből az Európai Unió mintegy 3 millió eurót adományoz, a többi pedig a kedvezményezettek önrészéből származik. A szerződések átlagos értéke mintegy 165.000 euró. A projektek időtartama 12-18 hónap.

A projekteket a Program 1. fejezete keretében valósítják meg 48 önkormányzati egység (18 koordinátor és 30 partner), valamint néhány más kedvezményezett (KKV, regionális fejlesztési ügynökség, civil szervezet) bevonásával.

Az Exchange 5 Programot az Európai Unió pénzeli az IPA 2014-es eszközeiből. A fő kedvezményezett - az eszközök indirekt igazgatójaként - az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium, a szerződő testület a Pénzügyminisztérium EU eszközökből finanszírozott programok szerződési és finanszírozási osztálya, míg a megvalósító partner a Városok és Községek Állandó Konferenciája.

A program tényleges kedvezményezettjei, a fejlett vagyongazdálkodás és az ezzel kapcsolatos önkormányzati szolgáltatások haszonélvezői a szerbiai önkormányzatok és a polgárok, vagyis a lokális közösségek.

12347_2.jpg