Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Átadták a szerződéseket 37 építőanyag-csomag odaítéléséről

2019.01.23.

A Városháza Dísztermében ünnepélyesen átadták a szerződéseket 37 építőanyag-csomag odaítéléséről a bosznia-hercegovinai és horvátországi menekülteknek, akiknek a lakhelyük városunk területén található. A 9.000 euró értékű építőanyag-csomagokat az 5. Regionális Lakhatási Program (RLP) alprojektjének az adományozói finanszírozták. A RLP fő adományozója az Európai Unió.

12358_1.jpg

Az ünnepi szertartást Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg, kiemelve, hogy Szabadka város az elmúlt évtizedekben számos lehetőséget szalasztott el a menekült népesség tartós lakhatásának a megoldására, akik a múlt század kilencvenes éveinek tragikus történései során maradtak otthon, de sajnos nagyon gyakran szeretteik nélkül is – mondta Bogdan Laban.

- Az új hatalmi szerkezet néhány évvel ezelőtti színre lépésével, az új munkamódszer népszerűsítésével és a kérdéshez való másfajta hozzáállással elkezdtük, amennyire lehetséges, kiküszöbölni polgáraink e része iránti igazságtalanságot, s partnereinkkel, az adományozókkal tevékenyen kapcsolódtunk be Szabadkán a menekültek és elüldözöttek lakhatásának tartós megoldására irányuló folyamatokba és projektekbe.

2018 februárjának kezdetén, emlékeztetett rá, a szerbiai Regionális Lakhatási Program 5. alprojektje keretében 30 addig tartósan megoldatlan bosznia-hercegovinai és horvátországi menekült család képviselőjének adtuk át a háztájival rendelkező falusi házak vételéről szóló szerződéseket.

12358_6.jpg

- A menekültek és elüldözöttek száma nem csekély. Szabadka Város Menekültügyi és Migrációs Biztossága az egykori Jugoszlávia területéről 13.600 menekültet és elüldözöttet tart nyilván. Sokan közülük épp Szabadkát választották új lakhelyüknek, megoldást keresve az új otthon építésére, az új közösségbe való minél gyorsabb integrálódásra – hangsúlyozta Laban polgármester.

Ennek a projektnek az értéke 270.000 euró, mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a projekt a Szerb Köztársaság Menekültügyi és Migrációs Biztossága, Projektirányító Osztálya, az UNHCR és az EBESZ-hez tartozó partnerekkel együttműködve valósult meg, összhangban azokkal a határidőkkel és szabályzattal, amelyeket előre meghatároztak a szerződésekben.

Vladimir Cucić menekültügyi és migrációs biztos elmondta, hogy örül amiért Szabadkán megváltozott a menekültekkel kapcsolatos álláspont, mert, mint mondta, éveken keresztül nem mutatkozott érdeklődés, hogy bármi módon is segítsenek nekik.

12358_2.jpg

- Komoly segítségről van szó, hiszen az építőanyagok értéke mintegy 9.000 euró. Kialakítottak egy területet 44 lakás építésére, és folyamatban van további 26 falusi ház vásárlása. Sikerül tartanunk a napi nyolc lakhatási megoldásra vonatkozó tempót, ami a legnagyobb szociális lakásépíttetővé tesz bennünket – hangsúlyozta Cucić.

Elmondta, hogy a Regionális Lakhatási Program és saját befektetések révén 2022-ig mintegy 6.300 család lakhatását kellene megoldani.

A menekülteket, elüldözötteket és széttelepítetteket segítő alap igazgatója, Duško Ćutilo gratulált a kedvezményezetteknek, a terepen dolgozó embereknek és minden szakszolgálatnak, akik nagy munkát végeztek.

12358_3.jpg

Szavai szerint a kedvezményezettek, akik korábban házat kaptak, pályázhatnak építőanyagra, mivel régi házakról van szó, amelyek felújításra szorulnak.

- Február elsejével két új pályázatot írunk ki építőanyag adományozására olyan családok számára, amelyek nem kaptak ilyen jellegű segítséget, de szükségük lenne rá, továbbá egy új programot a menekült családok asszonyainak gazdasági megerősítésére – jelentette be Duško Ćutilo.

Jadranka Marić, az UNHCR képviselője megköszönte a kedvezményezettek türelmét az UNHCR és az EBESZ nevében, amelyek figyelemmel kísérik a program megvalósulását, azt kívánva nekik, hogy mielőbb rendelkezzenek szebb otthonokkal.

12358_4.jpg

- Rövidesen megtörténik az anyagok leszállítása, így a munka, az építkezés időszaka vár önökre, s remélem, hogy a munka végeztével mindannyian egyformán elégedettek leszünk. Leginkább pedig önök – mondta Jadranka Marić.

A beszédeket követően Bogdan Laban, Vladimir Cucić, Duško Ćutilo és Jadranka Marić a kedvezményezetteknek átnyújtották a szerződéseket.

12358_5.jpg