Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték Szent Száva, az iskolák védszentjének a napját

2019.01.26.

Ma a szabadkai iskolákban ünnepi műsorral és ünnepi kalács-töréssel emlékeztek meg január 27-éről, Szent Száva napjáról, a szerbiai oktatás védőszentjéről, az itteni oktatás megalapítójáról, az első szerb érsekről.

12368_1.jpg

A Szent Száva napot megünnepelték a Đuro Salaj Általános Iskolában. A védszentünnepi koma szerepét Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja töltötte be, a védszentünnepi kalácsot pedig Dragan Stokin atya szentelte meg. Az ünnepségen jelen volt Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja, aki tavaly volt védszentünnepi koma, valamint Milimir Vujadinović népképviselő is. Nataša Aleksić megjelent a Szent Száva-nap megünneplésén a Szent Száva Általános Iskolában és a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolában is.

A Kizúr István ÁI-ban művelődési műsorral ünnepelték meg az iskolák védszentjének a napját. A műsorban fellépet az Iskončići gyermekkórus is. Idén a koma Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja volt.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára jelen volt a Jovan Mikić, az Ivan Goran Kovačić és a Matko Vuković általános iskolában is, ahol megkezdődtek a negyedik Szent Száva Gyermeknapok.

Szent Száva napját méltóságteljesen ünnepelték meg a Jovan Mikić Általános Iskolában. Az alkalmi műsort nagy szeretettel készítették elő az iskola tanárai és tanulói. A védszentünnepi kalácsot Miodrag Šipka, szabadkai püspöki helynök törte meg, aki megszentelte az áldozati búzát is, majd alkalmi beszédet mondott Szent Száváról. Az ünnep komaasszonyának feladatkörét Milanka Kostić, a Danilo Kiš Alapítvány igazgatója látta el.

Szent Száva napját megünnepelték az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában is, ahol Ilija atya törte meg az ünnepi kalácsot és szentelte meg az áldozati búzát, ezt követően pedig a tanárok áltel elkészített alkalmi műsort adtak elő a tanulók.   Beszédet mondott Branka Bešlić, az iskola igazgatója. A védszentünnep komája Nened Mirkov szülő volt, a komaságot pedig a következő évben Jasmina Stevanović veszi át.

Az iskolák védszentjének napját megünnepelték a Matko Vuković ÁI-ban is, ahol a Szívetek őrizzék a szavaimat jelmondat jegyében kezdődött a negyedik Szent Száva Gyermeknapok rendezvénysorozata. Ezt a hagyományos rendezvényt Nebojša Daraboš, a Palics Park igazgatója, a védszentünnep komája nyitotta meg, aki a komaságot Jasmina Stevanovićtól vette át.

- Minden alkalommal, amikor összejövünk Szent Száva napján, az emberre, a szentre emlékezünk, aki életével és munkásságával megmutatta nekünk, hogyan kell dolgozni. Ezzel mindannyiunkat, akik évszázadokkal később élünk, arra kötelezett bennünket, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy a világ, amelyben gyermekeink élnek, sokkal jobb és szebb legyen – emelte ki a többi között Nebojša Daraboš.

A jelenlevőkhöz szólt Mirjana Stevanović, a Matko Vuković ÁI igazgatója is.  A védszentünnepi kalácsot Miodrag Šipka, szabadkai püspöki helynök törte meg, aki megszentelte az áldozati búzát is.

A Szent Száva Gyermeknapok a Matko Vuković ÁI tanulóinak a műsorával vette kezdetét. A műsorban a szerb egyház nyolc évszázados függetlenségére, a zenei-színpadi képekkel pedig az ősi emberi értékekre és az Isten törvényeire emlékeztettek. A rendezvény február elsejéig tart.

Fehérvári Magda, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkárhelyettese a Vegyészeti-technológiai Iskolában, valamint a Széchenyi István ÁI-ban vett részt a Szent Száva- napi ünnepségen.

A Szent Száva-napot 1840-ben kiáltották ki az iskolai védszent ünnepévé Atanasije Nikolićnak, a kragujeváci Líceum rektorának a javaslatára. Az akkori művelődésügyi miniszter rendeletében az állami és egyházi hatalom képviselői előírták, hogy Szent Szávát kikiáltják minden iskolánk patrónusává, s azóta a legünnepélyesebben ülik meg.

Szent Száva napját egészen 1945-ig ünnepelték az iskolák védszentünnepeként, amikor a hatalom ezt beszüntette. Félévszázados tilalom után, a múlt század kilencvenes éveiben tért vissza az iskolák védszent-ünnepeként.

 12368_2.jpg