Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Laban polgármester meglátogatta a szabadkai négyes ikreket

2019.01.31.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Jasmina Stevanović, a Társadalom-tevékenységügyi Titkárság titkára ma meglátogatták Mira (29) és Mladen Krstićet (39), akiknek 2018. november 13-án született meg Melánia, Dimitrije, Božidar és Zaharije nevű gyermekük, vagyis hét év után az első négyes ikrek Szerbiában. A csecsemők császármetszéssel jöttek a világra Belgrádban, a Narodni front NSZK-án, majd csaknem a két és fél hónapos gondozást követően a nőgyógyászati-szülészeti klinika újszülött osztályáról a napokban megérkeztek szabadkai otthonukba. A polgármester Szabadka város és a maga nevében gratulált a Krstić családnak az újszülöttekhez, sok egészséget és boldogságot kívánt, majd átnyújtotta az ajándékokat: 70 csomag pelenkát, ugyanannyi csomag nedves törlőkendőt és 50 doboz gyermektápot a csecsemők étkeztetéséhez.

12374_1.jpg

A polgármester elmondta, hogy a szülők kívánsága volt a pelenka és a gyermektáp, mert, mint azt az illetékes városi szolgálatoknak elmondták, jelenleg erre van a leginkább szükségük. A polgármester a szülőkkel folytatott szívélyes hangvételű beszélgetés során elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat szeretné, ha Szabadka a gyermekek, a fiatalok városa legyen.

- Országos szinten jelentős eszközöket különítenek el az első, a második, a harmadik és a negyedik születendő gyermekre. A tartomány egész sor új népesség-növelő intézkedést vezet be, de a szabadkai önkormányzat is igyekszik gondot viselni erről, figyelemmel kíséri és fejleszti népességpolitikai intézkedéseit, amelyek célja – a különböző szolgáltatások és a megfelelő infrastruktúra fejlesztésén keresztül – családbővítésre bátorítani a szülőket, arra, hogy városunkban maradjanak s itt neveljék gyermekeiket – emelte ki Bogdan Laban.

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka város a születés- és anyaságtámogatásra, a mesterséges megtermékenyítés támogatására mintegy egymillió dinárt biztosít, az első gyermek utáni támogatásként pedig 10.000 dinárt folyósít.

- A kismamáknak ugyancsak egyszeri pénzbeli támogatásként 15.000 dinárt biztosítunk, s erre a célra idén közel 30 millió dinárt irányoztunk elő. A város finanszírozza a harmadik és a negyedik gyermek napközis tartózkodásának a költségeit is. Ezáltal szeretnénk a majdani szülőket e nemes hivatás vállalására ösztönözni – mondta Laban polgármester.

Ebben a modern világban, gyors életritmusban nehéz teljes egészében a gyermeknek szentelni magunkat – mondta a polgármester, majd hozzátette: Önöknek nem egy, hanem öt gyermekük van.

- Ez nagy felelősség, sok álmatlan éjszakát és sok lemondást követel. Az ajtóm mindig nyitva áll Önök előtt, itt vagyunk, hogy amiben tudunk, segítsünk – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Mira, az édesanya elmondta, hogy csak fél órával a szülés után fogta fel, hogy négyes ikreket szült, nagyon boldog volt, de időnként félt is, mivel veszélyeztetett terhes volt.

- Szerencsére minden jól végződött. A babák egészségesek, csintalanok, különösen Dimitrije és Melanija. Sok szeretettel és a nagymamák segítségével azt hiszem, hogy feltaláljuk magunkat. Csak épek, egészségesek legyenek – mondta a boldog anyuka.

Mladen Krstić köszönetet mondott a látogatásért a polgármesternek és munkatársainak, majd elmondta, hogy a nagy kötelezettségek mellett számára és családja számára ezek életének legboldogabb pillanatai.

- A babáknak a tisztába tevéshez naponta legkevesebb öt-öt pelenka kell, vagyis naponta több mint 20 pelenkát használunk el. Naponta egy doboz 400 grammos babatápot fogyasztanak el, amit nem könnyű beszerezni, mivel egy meghatározott gyártó újszülötteknek való termékéről van szó. Ebben a pillanatban pelenkákra és gyermektápra van a legnagyobb szükségünk – mondta Mladen apuka.

Miután értesültek a polgármester látogatásáról, a Lili Drogéria Gyógyszertára csatlakozott a család megsegítéséhez és babaápoló szereket adományozott a kicsik számára és a nyolcéves Vasilijenek, aki a legjobban húgának és fiútestvéreinek örült meg, a Fora 4 Könyvkereskedés pedig tanszereket ajándékozott Vasilijenek. A Szabadkai Üzleti Inkubátor 20.000 dinár értékű vásárlási utalványt ajándékozott a Krstić családnak, amelyet a Trgoprometben használhatnak fel.

Melanija, Dimitrije, Božidar és Zaharije az utóbbi hét évben az első négyes ikrek Szerbiában.  Legutóbb a surčini Mihajlović családba érkeztek négyes ikrek. Dunja, Maša, Maja és Dušan Mihajlović tavaly indultak meg az általános iskola első osztályába.

12374_2.jpg