Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ausztria nagykövete Szabadkára látogatott

2019.02.05.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma fogadta Nikolaus Lutterottit, Ausztria szerbiai nagykövetét, akivel a két ország kapcsolatairól, a körzet Ausztriával folytatott áruforgalmáról, városunk gazdasági, infrastrukturális, turisztikai és kulturális potenciáljáról, Szabadka város és az osztrák nagykövetség együttműködésének a fokozásáról folytatott megbeszélést.

12385_1.jpg

Laban polgármester üdvözölte városunkban Lutterotti nagykövetet, majd köszönetet mondott az osztrák kormánynak, amiért támogatja Szerbiát az európai integrációs folyamatokban, valamint az újabb csatlakozási fejezetek megnyitásában. Kifejezte meggyőződését, hogy Őexcellenciája hozzájárul a két ország sokoldalú kapcsolatainak az előmozdításához.

Ezt követően az osztrák nagykövettel ismertette Szabadka és Palics gazdasági, infrastrukturális, kultúr-történeti és turisztikai potenciálját, a Szabadka város által megvalósuló projekteket és a város fejlesztési terveit.

Hangsúlyozta, hogy Ausztria Szerbia nagyon fontos külkereskedelmi partnere, hogy jelentős partnere az észak-bácskai Közigazgatási Körzet Körzeti Gazdasági Kamarájának is, s hogy ez az ország, a régió kivitelét és behozatalát illetően tavaly a harmadik helyen állt Németország és Magyarország mögött.

Laban polgármester elmondta, hogy az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet, amelyhez Ada, Topolya, Magyarkanizsa, Kishegyes, Zenta és Szabadka város tartozik, 2018 januárja és novembere között Ausztriával 170,8 millió dollár értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolított le, ami a gazdasági kamara teljes áruforgalmának 10,7 százalékát tette ki, ez pedig a 2017-es év azonos időszakához képest 13 százalékos növekedést jelent.

Lutterotti nagykövet megköszönte a szívélyes fogadtatást, majd aláhúzta, hogy Szerbiának az Európai Unió részévé kell válnia, s hogy e cél eléréséhez vezető úton számíthat Bécs támogatására és segítségére.

Lutterotti elmondta, hogy Ausztria számára Szerbia fontos és megbízható partner, s hogy az osztrák cégek érdeklődnek a szabadkai befektetések iránt. Megállapította, hogy Szabadka kedvező földrajzi fekvése nagyon lényeges a befektetők megnyeréséhez, majd kiemelte, hogy Ausztria belgrádi nagykövetsége támogatja a szabadkai önkormányzatot abban, hogy új befektetők települjenek ide Ausztriából. Javasolta, hogy a kulturális együttműködés keretében Szabadkát is sorolják be az a tíz község és város közé, amelyekben osztrák rövidfilmeket mutatnának be.

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy szinte minden területen adottak az együttműködés lehetőségei, s hogy az tovább bővíthető a gazdaság, a kultúra, a turizmus és az oktatás terén.  

Bogdan Laban polgármester és Nikolaus Lutterotti nagykövet találkozóján a Városháza Zöld termében jelen volt Erika Teoman-Brenner, az osztrák nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja és Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója is. 

A Városházán tartott megbeszélést követően Lutterotti nagykövet első szabadkai látogatása keretében a Kisbajmoki Ipari Övezetben ellátogatott a Siemens gyárába.