Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Magnyílt a korszerűsített bajmoki határátkelő

2019.02.07.

Az újonnan megépített bajmoki határátkelőt, a Szerbia és Magyarország közötti nyolc határátkelő egyikét, amelynek felújítására a legmagasabb nemzetközi követelményeknek megfelelően 2,1 millió eurót fordítottak, ma megnyitották a forgalom előtt. Az alkalmi ünnepségen jelen volt Siniša Mali pénzügyminiszter, Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai delegációjának a vezetője, Branko Budimir, az európai integrációkért felelős miniszter helyettese, Miloš Tomić, a Vámigazgatóság igazgatója, Milosav Miličković, a Belügyminisztérium államtitkára és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

12397_1.jpg

Siniša Mali miniszter a határátkelő megnyitásakor elmondta, hogy a legmagasabb követelményekkel összhangban megépített átkelő azt szemlélteti, milyen Szerbiát szeretnénk, mennyiben változott meg Szerbia, mennyire változik, s hogy milyen jó úton haladunk az Európai Unióval való kapcsolataink fejlesztésében.

A bajmoki határátkelő korszerűsítési munkálatai, amelyek eredményeként javul a helyi lakosok életminősége, könnyebbé válik az utazásuk, és könnyebb lesz a vámhivatalnokok és a rendőrök munkája is, 18 hónapig tartottak, mondta Siniša Mali, majd hozzátette, hogy a szóti átkelőn folyó munkálatok mellett felújítják a gostuni és a kotromani határátkelőket is.

Sem Fabrizi megállapította, hogy Bajmok jól példázza, milyen is egy 21. századi átkelő, majd hozzátette, hogy a felújítási projekt a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatokról szóló jegyzőkönyv része, ezzel együtt tágabb értelemben Szerbia és az EU kapcsolatainak a része is, továbbá hogy az EU együttműködik Szerbiával a hatékonyság előmozdítása érdekében.

A felújítás a Szerbia és az EU közötti integrált határkezelési megállapodás része, ami közös irányítást foglal magában a vámigazgatóság, a rendőrség és a mezőgazdaság részéről – mondta egyebek mellett Fabrizi, emlékeztetve rá, hogy Szerbia és Magyarország között évente mintegy hatmillió utas közlekedik, s Magyarországról Szerbiába is megközelítőleg ugyanennyi, Bajmokon pedig mintegy 100.000 gépkocsi halad át.

Budimir miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy az EU jelentős térítésmentes eszközöket utal át a 24. – igazság, szabadság, biztonság - fejezet részét képező aktivitásokra, hogy az integrált határkezelésre az EU az utóbbi években 50 millió eurót biztosított, s hogy az EU eszközöket biztosít a határon átnyúló és a transznacionális együttműködési projektre is.

A bajmoki határátkelő tartalmaz mindent, ami az utasforgalom zavartalan lebonyolításához és a határszolgálatok hatékony munkájához szükséges.

A befektetett 2,1 millió euróból 1,8 millió eurót az EU csatlakozási alapjaiból biztosítottak, 300.000 eurót pedig a nemzeti társfinanszírozásból. A munkálatok felügyeletére további 240.000 eurót folyósítottak (az EU alapokból 216.000 eurót, a SZK költségvetéséből pedig 24.000 eurót).

Az újonnan megépített bajmoki határátkelő Szabadkáról 30 kilométernyire van. A számítások szerint tehermentesíti majd a legforgalmasabb átkelőket az országban, Horgost és Kelebiát, amelyek 50 illetve 30 kilométerre találhatók.

Az új határátkelőn két-két forgalmi sáv üzemel, ami meggyorsítja az utasforgalmat Magyarországgal, egyúttal pedig a Bécs felé vezető leggyorsabb útvonalnak számít.

A bajmoki határátkelőn (amely 1991-ben nyílt meg), a Vámigazgatóság minden feltételt megteremtett a buszforgalomhoz is. Az átkelőn az eddigiekhez hasonlóan nem lesz teherforgalom. A határátkelő 7-től 19 óráig üzemel, s mivel teljesen azonos a magyar oldalon levő átkelővel, nyitott a lehetőség arra, hogy huszonnégy órán keresztül működjön, amire eddig nem volt mód.

12397_2.jpg

A versenypályázaton az átkelő felújítását a Modulor hazai cégre bízták, a munkálatokat és az elvégzett munkálatok minőségét a francia SAFEGE cég ellenőrizte. A bajmoki határátkelő felújítására folyósított pénz csak egy része annak a 6,7 millió eurós költségvetésnek, amelyet az Európai Unió irányozott elő a szerbiai Vámigazgatóság további korszerűsítésének a támogatására és a határkezelés korszerűsítésére.