Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az önkormányzat kapocs az oktatás és a gazdaság között

2019.02.13.

A duális képzés nem valamilyen különleges, új képzési modell. Ez a gazdasági rendszer és az oktatási rendszer igazi összefonódása. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok számára az elméleti és a gyakorlati tudás megszerzése folyamatának egyesítése érdekében lehetővé tesszük, hogy két helyen tanuljanak: a nagyon fontos elméleti tudást és az általános képzést megszerezzék az oktatási intézményekben, a cégekben pedig a gyakorlaton keresztül megszerezzék azokat a képességeket, amelyeket az iskolákban, egyetemeken nem szerezhetnek meg – jelentette ki  Gabrijela Grujić, az oktatási, tudományügyi és technológia-fejlesztési miniszter duális és vállalkozó-képzési tanácsosa a duális és vállalkozó-képzés nemzeti modelljének szabadkai bemutatásán.

12420_1.jpg

Leszögezte, hogy a mai esemény is azt mutatja, Szerbiában merre tart a duális és a vállalkozó-képzés, majd aláhúzta, hogy az önkormányzatnak fontos szerepe van a duális és vállalkozó-képzés nemzeti modelljében, mert, mint mondta, az önkormányzat a kapocs a gazdasággal.

A Szabadkán és a térségben gazdálkodó cégek társadalmilag felelős gazdálkodók, megnyitották kapuikat a fiatalok előtt, s lehetővé tették számukra a korszerű technológiai fejlődést kísérő tudás megszerzését.  A 33 jelenlegi képzési profil mellett fiataljaink idén 9 új profilt is választhatnak – mondta Gabrijela Grujić.

Szavai szerint rövidesen nyilvános vitára bocsátják a felsőfokú duális képzésről szóló törvényt, mert, mint mondta, a nemzeti modell szerint nagyon fontos azt a szakértelmet és tudás-színvonalat biztosítani minden Szerbiában tanuló fiatal számára, akár a középfokú szakképzésben, akár a felsőoktatásban vesznek részt.

12420_3.jpg

– A törvény nem csak azokra az egyetemekre vonatkozik, amelyek gyakorlatot szeretnének szerezni, s amelyek úgy vélik, hogy nagyon fontos a fiatalok bejutása a cégekbe, s természetesen hogy megoldjuk ezt a kérdést, hogy segítsük őket, hogy a cégekben megszerzett tudásukat és képességeiket ténylegesen értékeljék a törvény által előírt óraszámban, s hogy ezt a tudást kezdeti tudásukként értékeljék – mondta Gabrijela Grujić, hozzátéve, hogy a felsőfokú duális modellről szóló új törvény kulcsfontosságú témái az ezzel kapcsolatos szabályzatok, a tanulói cégek és a vállalkozói képességek fejlesztése. 

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a jelenlevőkhöz szólva elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat tudatában van a duális képzés jelentőségének, s hogy idejekorán felismerte annak előnyeit, s hogy ilyen értelemben teljes támogatást kell nyújtania az oktatási intézményeknek. Ezzel összhangban a középiskolák idei iratkozási terve is teljes egészében megfelel a gazdaság igényeinek.

Emlékeztetett rá, hogy a 2016/2017-es tanév óta, amióta Szerbiában megkezdődött a duális oktatás, ennek a modellnek a megvalósítása a szabadkai középiskolák közül megkezdődött a Bosa Milićević Közgazdasági Iskolában, a Politechnikai Iskolában, az Ivan Sarić Műszaki Iskolában és a Vegyészeti-technológiai Iskolában. 

– Szabadka tehát a szerbiai duális képzés egyik úttörője. Szabadka város ugyancsak az önkormányzat zavartalan működése érdekében gondoskodik arról, hogy ösztönözze a tanulók iratkozását a hiányszakmákra, s ezért ösztöndíjjal ösztönzi a hároméves szakiskolák elsőseit, mégpedig 30 ösztöndíjat ítél oda azoknak a tanulóknak, akik a duális képzésben vesznek részt. Az iskolák a tanulók számára fizetik a munkahelyi biztosítást, Szabadka város pedig a gyakorlat helyére való utaztatásukat – mondta Laban polgármester.

12420_2.jpg

Elmondta, hogy nem csupán az anyagiakról van szó, hanem, arról is, hogy kijelöltük a hiányszakmákat és nagy jelentőséget tulajdonítunk nekik - hiszen a duális képzés célja nem az, hogy a tanulókat felkészítsük a külföldi munkára, hanem hogy javítsuk munkaerő-piaci versenyképességüket, hogy lehetővé tegyük számukra az itt-maradást. Lényeges, hogy a társadalomban megváltozzon a kézműves szakmák iránti viszonyulás, s hogy közösségként megbecsült, méltóságteljes hivatásnak tekintsük őket, amelyekkel érdemes foglalkozni.

Bogdan Laban bejelentette, hogy a Boysen Kipufogógyár az elkövetkező öt évben 65 millió eurót fektet be a kisbajmoki Ipari Övezetben levő gyárába és mintegy 500 munkás alkalmaz, majd hangsúlyozta, hogy városunk gazdasága felemelkedőben van, s hogy állandóan nő a Szabad Övezetben és az Ipari Övezetben dolgozók száma.

Vannak kapacitásaink a duális képzés fejlesztéséhez, amelyből többszörös a haszon a cégek számára, amelyeknek szükségük van bizonyos káderekre és a fiataloknak is, akik tanulmányaik befejeztével konkrétabb kilátásokkal, gyorsabb elhelyezkedési lehetőségekkel tekintenek a jövőbe, valamint az önkormányzat számára is, mivel a számunkra szükséges kádereket képezik - állapította meg Laban polgármester.

A duális képzés és a vállalkozói készségfejlesztés nemzeti modelljéről szólt Milan Kovačević, tartományi titkárhelyettes is.

A Városháza Dísztermében megtartott összejövetelen, amelyet az Oktatási, Tudomány- és Technológia-fejlesztési Minisztérium szervezett, bemutatták a duális képzésről szóló törvénnyel előírt szabályzatokat, de szó volt a duális képzés karriervezetéséről és az ezzel kapcsolatos tanácskozásról is.

12420_4.jpg