Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Fórum Képzéssel az emberkereskedelem ellen címmel

2019.02.13.

Az emberkereskedelem elleni helyi munkacsoport és az Athén Egyesület szervezésében a szabadkai Vöröskereszt városi szervezetének székházában ma fórumot tartottak Képzéssel az emberkereskedelem ellen címmel.  A vitafórumon szó volt arról, hogy miként felismerni, bejelenteni és dokumentálni a munka-alapú erőszakot és az emberkereskedelmet.

12421_1.jpg

Ilija Đukanović, az emberkereskedelem elleni helyi munkacsoport koordinátora kiemelte, hogy a munkacsoport idei tevékenységét a képzésre és a megelőzésre irányítja, amellyel felöleli mindenekelőtt a gyermekeket, a tanulókat és a szülőket, valamint a szociális védelmi, egészségügyi és oktatási intézmények dolgozóit.

- Tagjaink közül, mint például a Tijana Jurić Alapítvány már szervezett képzést a szülők számára, így az év folyamán nagyszámú tevékenységet szervezünk az emberkereskedelemmel kapcsolatos képzés, illetve a megelőzés érdekében – hangsúlyozta Đukanović.

Emlékeztetett rá, hogy a képzéssel és megelőzéssel kapcsolatban nyílt órát tartottak a Politechnikai Iskolában.

– A felső osztályos tanulók meghallgathatták az erről szóló rádióműsort és beszélgethettek a Nő a dobozban című külön-műsor alkotóival. A mai vitafórum csupán a tevékenység folytatását jelenti, amelyet egész évre tervezünk – mondta Ilija Đukanović.

Prof. dr. Slobodan Savić, a belgrádi Orvostudományi Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének képviselője gyakorlati példákról szólt.

-Az egészségügyi bizonyítékok hiánya az egyik fő ok, ami miatt ennek a súlyos bűncselekménynek az elkövetői büntetlenek maradnak.  A mai fórum célja a szakmai közvéleményt megismertetni azzal, hogy miként ismerhetik fel az erőszak áldozatát, milyen egészségügyi problémákkal küszködnek az áldozatok, valamint hogyan bizonyítsák be az erőszak nyomait és ennek a bűncselekménynek a többi következményét – emelte ki Slobodan Savić. 

Adrijana Radojčić, az Athén Egyesület tagja elmondta, hogy az egyesület már 16 éve nyújt segítséget és támogatást az emberkereskedelem áldozatainak, majd kiemelte, hogy ezt a bűncselekményt csak nagyon ritkán jelentik be maguk az áldozatok a sajátos helyzet miatt, amelybe kerültek, ez pedig a teljes kiközösítés, a megfélemlítés és a mindennapos kínzás, amelyen átesnek.

Tapasztalataink szerint továbbra is a nők és a 18 évesnél fiatalabb kislányok esnek áldozatul, akiket kiszakítanak családjukból, megszokott környezetükből, majd sokáig vannak abban a helyzetben leggyakrabban a félelem miatt és az elkövetők által végrehajtott erőszak következtében - jegyezte meg Adrijana Radojčić.