Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Átnyújtották a szerződéseket 41 vajdasági önkormányzat 56 projektjének a támogatásáról

2019.02.18.

Igor Mirović, a vajdasági Kormány elnöke ma Újvidéken átnyújtotta a szerződéseket 41 önkormányzat képviselőjének, amelyek Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatóságának pályázatain térítésmentes támogatást nyertek el 3,4 milliárd dinár összegben, amiből Vajdaság AT területén 56 infrastrukturális projekt társfinanszírozására biztosítanak eszközöket.  A közlekedési infrastruktúra projektjeinek a finanszírozására és társfinanszírozására idén január 11-én megjelentetett nyilvános pályázat alapján 17 vajdasági község és város – köztük Szabadka – kapott összesen 1,44 milliárd dinárt az ilyen jellegű projektek megvalósítására. Az eszközök odaítéléséről szóló határozat alapján Szabadka város 73.160.247,12 dinárt kap a szabadkai Makszim Gorkij utca útburkolatának felújításához és bővítéséhez a Radić-fivérek utcai kereszteződéstől a Matija Gubec utcai kereszteződésig a video-felügyelet I. szakaszának a kiépítésével együtt. Szabadka város nevében a szerződést Bogdan Laban polgármester írta alá.

12425_1.jpg

A közlekedési infrastruktúra projektjei mellett a Nagyberuházások Igazgatóságának pályázatain odaítélt eszközökből vízellátási és vízvédelmi (15 projekt), helyi és regionális gazdaságfejlesztési (8), energiahatékonysági (2), kulturális (2), óvodai és általános oktatási és nevelési (3), valamint sportfejlesztési (9) projekt finanszírozását és társfinanszírozását oldják meg.

Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke kiemelte, hogy Vajdaság AT-ban új, 4,1 milliárd dinár értékű beruházási ciklus kezdődött, mert a tartományi Kormány által a Nagyberuházások Igazgatóságán keresztül biztosított 3,4 milliárd dinár mellett az önkormányzatok, amelyeknek ma nyújtották át a szerződéseket, további 700 millió dinárt fordítanak a projektekre. A kormányfő szerint 2019-ben is folytatódik a legfontosabb infrastrukturális projektek megvalósítása. 

- Újvidéken rendezzük az utakat, utcákat, megkezdjük a munkálatokat a Sztapár-Szivác helyi út építésén, befejezzük az Ópáva-Torontálvásárhely közötti út felújítását, számos projektet valósítunk meg a sportinfrastruktúra terén, köztük az úriszentiváni új sportcsarnok építését és a fehértemplomi iskola tornatermét – mondta Mirović, majd hozzátette, a tartományi Kormány célja, hogy minden vajdasági önkormányzatban legyen sportlétesítmény.

A jelentősebb projektek között, mint mondta, szerepel a hódsági ivóvíz-tisztító berendezés felújítása, a cserépaljai új ipari övezet építési munkálatainak a megkezdése, az adai híd rendeltetésszerű használatának a biztosítása, valamint a šimanovci óvoda építésének a megkezdése.

- A Vajdaságban egy nagy beruházási ciklust kezdtünk. Az önkormányzatokkal együtt fogunk munkálkodni a projektek megvalósításán, idén pedig megkezdődik a szennyvíztisztító építése Topolyán, Kishegyesen, Szenttamáson és Temerinben, összesen több mint egymilliárd dinár értékben - hangsúlyozta Igor Mirović.

12425_2.jpg