Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ismertették a NFSZ nyilvános felhívásait és pályázatait

2019.03.06.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Körzeti Gazdasági Kamarájában a munkáltatókkal ismertette a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2019. évi nyilvános felhívásait és pályázatait. Összesen 12 nyilvános felhívásról és pályázatról van szó, amelyek az idei évre vonatkozóan különböző pénzügyi programokat és foglalkoztatáspolitikai intézkedéseket tartalmaznak.

12451_1.jpg

Petar Jarić, a NFSZ igazgatóhelyettese elmondta, hogy a programok és intézkedések megvalósítására 2019-ben 4,55 milliárd dinárt fordíthatnak, amiből a szakmai rehabilitációra és a fogyatékkal élők foglalkoztatására a költségvetési alapból 550 millió dinárt használhatnak fel.

- A Szerbia-szerte megrendezésre kerülő összejövetelek célja a munkáltatókkal és a munkanélküliekkel minél közelebbről megismertetni a NFSZ intézkedéseit. Minden nyilvános felhívás célja segíteni a munkáltatóknak a munkaerő felkutatását, a nem megfelelő szakképesítéssel rendelkező munkanélkülieknek pedig segíteni, hogy megfeleljenek a munkaerőpiaci igényeknek – hangsúlyozta Petar Jarić.

A 4,55 milliárd dinárból országos szinten mintegy 135.000 munkanélkülit szeretnének felölelni, beleértve a 7.400 fogyatékkal élőt is. Ezt a pénzt kiegészítik az EU előcsatlakozási alapjaiból folyósított támogatással, valamint a helyi önkormányzatok jelentős eszközeivel is.

Snežana Sedlar, a NFSZ tartományi foglalkoztatási szolgálatának igazgatója elmondta, hogy közvetlen, interaktív kommunikációt alakítsanak ki a munkáltatókkal, a NFSZ egyik célcsoportjával a munkanélküliek, illetve azon személyek mellett, akik munkahelyet szeretnének váltani.

- Szeretnénk bemutatni és elmagyarázni a kínálatunkat, tájékoztatni a munkáltatókat, akikkel eddig együttműködtünk, de újabb munkáltatókat is bevonni intézkedéseink sorába – mondta egyebek mellett Snežana Sedlar.

Srđan Samardžić, a Városi tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat támogatja a NFSZ intézkedéseit és tevékenységét.

- A helyi önkormányzat úgy támogatja ezeket az intézkedéseket, hogy jó üzleti és kedvező beruházási légkört teremt a haza és a külföldi befektetők számára, valamint a meglevő gazdasági társaságok és vállalkozások kapacitásainak a bővítéséhez. A Városi Képviselő-testület február 26-án megtartott 21. ülésén elfogadtuk Szabadka 2019. évi helyi foglalkoztatási akciótervét, amely városunkban az aktív foglalkoztatáspolitika végrehajtásának és a foglalkoztatottság fokozását célzó intézkedések meghatározásának alapvető eszköze - mondta Srđan Samardžić.

Dušan Torbica, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének igazgatója kiemelte, hogy a munkanélküliek száma 20 százalékkal kisebb a tavalyinál, s hogy folyamatosan csökken a munkanélküliségi ráta, ami – mint mondta - az új munkahelyek megnyitásának az eredménye.

- Érezhető a munkaerő mobilitása is, a szomszédos községekből mind több munkanélküli jön dolgozni Szabadkára. A munkanélküliség további csökkentése érdekében a pénzügyi támogatások egész sorával segítjük a munkanélküliek munkába-állását, a munkáltatókat pedig abban, hogy jó munkaerőhöz jussanak. A szakmai gyakorlat mellett, ami lehetővé teszi a fiatalok számára az első munkahelyi gyakorlat megszerzését, idén új programot vezettünk be az egyetemi, illetve középiskolai végzettségű gyakornokok számára, a szakképzetlenek számára a megfelelő készségek és tudás megszerzését, képzéseket ismert munkáltatók számára, a nehezen foglalkoztatható személyek munkába állására indítunk programokat, ösztönözzük az önfoglalkoztatást, támogatjuk a fogyatékkal élők foglalkoztatását... - mondta Dušan Torbica.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének nyilvántartásában 8.200 munkanélküli szerepel, közülük 4.800-an Szabadkáról.