Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A romák felzárkóztatásával foglalkozó mobil tímek 30 gépkocsit és laptopot kaptak

2019.03.11.

Zoran Đorđević, munka-, foglalkoztatás-, harcosügyi és szociális védelmi miniszter, Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője, Zoran Lakićević, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára és Đorđe Staničić, a Városok és Községek Állandó Konferenciájának (VKÁK) főtitkára ünnepélyesen átnyújtotta 30 gépkocsi kulcsait és laptopot azoknak a városoknak és községeknek, amelyekben működnek mobil tímek a romák felzárkóztatása érdekében.

12458_1.jpg

A Fiat Tipo gépkocsikat és a 30 számítógépet az EU adományozta Az EU támogatása a romák felzárkóztatására – a helyi közösségek megerősítése a romák felzárkóztatása érdekében elnevezésű projekt keretében, amelyek a VKÁK valósít meg, a fő kedvezményezett pedig a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcosügyi és Szociális Védelmi Minisztérium.

Đorđević miniszter kiemelte, hogy a roma népesség tagjai több figyelmet és elkötelezettséget érdemelnek, s ugyanolyan lehetőségekkel kell rendelkezniük, mint Szerbia minden polgárának. Mint mondta, a romák Szerbia egyenrangú polgárai, s hogy a Kormányfelhatalmazásai keretében mindent megtesz, hogy ők így is érezzék.

- Szerbia olyan ország, amelyben sok nemzet él. A szerb Kormány egyformán gondoskodik mindegyikről, egyenlő jogokat, élet- és munkakörülményeket biztosít a számukra. Büszkék vagyunk arra a tényre, hogy igazi példát adunk a népek egymás közti működésére, amelyet más országok is követhetnek. Szeretnénk, ha a romák tudnák, hogy az állam mindent megtesz megsegítésük érdekében, s hogy ők is, igyekezetükkel és akaratukkal Szerbia részei legyenek, s egyenrangúan vegyenek részt a fejlődésében – mondta Đorđević.

Sem Fabrizi elmondta, hogy a romák felzárkóztatásával foglalkozó mobil tímek számára adományozott gépkocsik és számítógépek lehetővé teszik a roma közösségnek szánt szolgáltatások jobb és könnyebb biztosítását.

- Ezek a szolgáltatások a szociális védeleM, az egészségügy, a foglalkoztatás és egyéb területek. A járművek az önkormányzatok képviselői számára lehetővé teszik, hogy meglátogassák a roma közösség azon tagjait is, akik nagyon távoli helyeken élnek – mondta Fabrizi.

Zoran Lakićević hangsúlyozta, hogy a mobil tímek létrehozásával ésszerűbben hasznosíthatók az önkormányzati intézményi erőforrások, koordinált a szolgáltatások nyújtása, így a felhasználók számára azok gyorsabban és nagyobb mértékben váltak elérhetővé.

Đorđe Staničić szerint a roma népesség általános helyzetének a javításában a szerbiai önkormányzatokban nagyon fontos szerepet töltenek be az ezzel foglalkozó mobil tímek. 

- Ezáltal összekapcsoljuk a szerbiai romák szociális felzárkóztatásának a stratégiáját, amelyet országos szinten hoztunk meg a romák felzárkóztatásának helyi akcióterveivel – mondta Staničić.

A járművek átadási ceremóniáját ma rendezték meg Belgrádban, a Szerbia Palota előtti téren.  A szabadkai önkormányzatból a járművet és a laptopot Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja vette át.

12458_2.jpg