Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték a víz világnapját

2019.03.22.

- Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 elnevezésű dokumentuma nem csupán a törvényhozásra és az előírásokra vonatkozik. A hangsúly az álláspontok, a kultúra és a tudat formálásán van. Épp emiatt Szabadka Városi Képviselő-testülete a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV-vel, valamint a Duna-menti Térség Vízi Ügynökségével együttműködve szervezi meg a kisgyermekek és az általános iskolások számára az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége elnevezésű projektet – mondta Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke a mai sajtótájékoztatón, amelyet a Városháza Média Központjában tartottak március 22-e, a víz világnapja alkalmából.

12491_1.jpg

A projekt keretében a gyermekek számos kérdésre kapnak választ a vízzel kapcsolatban – miért fontos a víz, hogyan jut a felszínre és a csapokig, ki gondoskodik a víz- és csatornahálózatról, hova folyik az elhasznált víz, mondta Bunford Tivadar, hozzátéve, hogy a tudatformálás, a víz iránti felelős viszonyulás kialakítása szempontjából a legjelentősebb, hogy nyolc általános iskola tanulói korszerű és precíz módon mérik a napi vízfogyasztást és hasonlítják össze tapasztalataikat más szabadkai és Duna-menti térségi iskolák tanulóival.

- A már említett nyolc általános iskola mellett idén két általános iskola hatodikos tanulói,10. az Október 10-e és a palicsi Miroslav Antić ÁI diákjai látogatnak el a szabadkai Vízművekbe, hogy megismerjék, mennyire komoly feladat a víz kitermelése, feldolgozása és elosztása. Ezáltal formálódik a tudatuk a víz és az ésszerű vízfogyasztás jelentőségéről, a környezetvédelem fontosságáról a kutatói és kreatív műhelymunkák során. Végezetül, a fenntartható fejlődés európai hetében a legjobb munkákat a két iskola csapatainak a tudásvetélkedője keretében díjazzuk, amikor is a vízzel a Vízművekkel, Szabadkáról, a Palicsi- és a Ludasi tóról szerzett tudásukat mérik össze – mondta Bunford.

Bunford Tivadar kiemelte, hogy ezekben a tevékenységekben a 400 gyermek mellett részt vesznek tanáraik és szüleik is, majd hangsúlyozta, hogy megkezdődött egy számunkra fontos projekt megvalósítása, ez pedig a Palicsi- és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek a megőrzése.

A Palicsi- és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek a megőrzése elnevezésű projektigazgatásával foglalkozó egység vezetője, Molnár Ervin emlékeztetett rá, hogy 2017 novemberében írták alá a finanszírozási szerződést a német KfW bank, a szerb Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka város, a Palics-Ludas KV, valamint a Vízművek és Csatornázási KKV a 6,5 millió eurós adomány felhasználásáról.

A befektetések megoszlása, mint mondta, a következő arányban történik: 6,44% a városi víztisztítómű fejlesztésére; 40,43% Palics település csatornahálózatának a bővítésére; 26,37% az összekötő nyomócső kiépítésére; 23,83% a védősáv, a megfigyelőpontok és a gyalogos-kerékpáros utak kiépítésére; valamint 2,93% a biomanipulációra.

- A projekt megvalósítása hivatalosan 2018. szeptember 10-én kezdődött, amikor sor került a szakmai tanácsadó megbízására, aki időközben elkészítette a helyzetelemzést és összeállította az első jelentés tervezetét, amelynek az elfogadása továbbra is várat magára. Az egyes tervezett lépések további elemzéseket tettek szükségessé, amelyek elkészültével rendelkezésünkre áll a nyitójelentés végleges változata, míg a kivitelezésre készen álló intézkedések megkapták a bank és a minisztériumunk jóváhagyását, így azok megvalósítása meg is kezdődött - hangsúlyozta Molnár.

Mint mondta, a legnagyobb fennakadás a szabadkai szennyvíz-tisztítóval kapcsolatos elemzésnél keletkezett, ahol a KfW Bank független szakértőt küldött ki kiegészítő elemzések elvégzésére, hogy megállapíthassuk, miként tudjuk még inkább javítani a berendezés működését.

- Mivel a Palicsi-tó és a Ludasi tó is a víz legnagyobb részét a szennyvíztisztítón keresztül kapja, arra van szükség, hogy a tisztítómű minél jobb állapotban legyen, ezért – mivel eredetileg a berendezés működésének a javítására kevés pénzt irányoztak elő, elkezdtük keresni a kiegészítő pénzforrást, hogy a beruházás minél jobb eredményeket adjon – mondta Molnár.

Hozzátette, hogy a már megkezdett beruházási ütemek feltételezik a két tó körüli védősávok kiépítését, ami azt jelenti, hogy megkezdődött a Zöld övezet elnevezésű projekt kidolgozása, amely felöleli az invazív növények irtását és az őshonos fajták telepítését, amelyek kiküszöbölik a mezőgazdasági tevékenységek káros hatását, védve ezáltal a tavak vizét.

- A védősáv keretében megfigyelőösvényt hoznak létre, amelyek a tavakról gondoskodó Palics-Ludas KV használ, továbbá a nyilvánosság számára hozzáférhető megfigyelő állomások, a Palicsi-tó IV. szektora köré pedig gyalogos- és kerékpárutat terveznek. A projekt által biztosított eszközöket a teljes zöldövezet kiépítésére, valamint a kerékpárút első ütemének a kiépítésére fordítjuk, amely csatlakozik a meglevő infrastruktúrához a Palicsi-tó IV. szektorának turisztikai részében – emelte ki Molnár Ervin.

A mai sajtótájékoztatón Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója beszámolt annak a közbeszerzési eljárásnak a kiírásáról, amely Palics település csatornahálózatának a bővítésére és az összekötő szennyvíz-nyomócső kiépítésére irányul, Vinkó Tamás, a Palics-Ludas KV képviselője pedig arról számolt be, hogy az özönnövények eltávolítása a jövő héten kezdődik.

Az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége elnevezésű projekt jelentőségéről és tartalmáról a projekt készítője, Petar Doroslovački, továbbá Kis Đurić Melinda, az Október 10-e ÁI és Sörös Márta, a palicsi Miroslav Antić ÁI igazgatója beszélt.

12491_2.jpg