Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Nyilas Mihály Szabadkára látogatott

2019.03.26.

Nyilas Mihály, a tartományi Kormány alelnöke, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár munkatársaival Szabadkára látogatott. A mai látogatás során Nyilas Mihály találkozott Bogdan Labannal, Szabadka polgármesterével, Horvát Tímea alpolgármesterrel és Jasmina Stevanovićtyal, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkárával, majd pedig megbeszélést folytatott a szabadkai általános és középiskolák igazgatóival.

12495_1.jpg

A tartományi titkár dicsérőleg szólt a Szabadkával való együttműködésről, majd hozzátette, hogy az elmúlt három év közös erőfeszítései keretében 165 millió dinárt fektettek be, amelyből 144 millió dinárt fordítottak az oktatás előmozdítására, 21 millió dinárt pedig a nemzeti kisebbségekkel és a kisebbségi nyelvek hivatalos használatával kapcsolatos projektekre. Ezeket az eszközöket, mint mondta, részben a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, részben pedig Vajdaság AT Nagyberuházási Igazgatóságának a költségvetéséből biztosították.

Bogdan Laban elmondta, hogy az elmúlt három évben 12 általános és középiskolát újítottak fel.

- Kiemelném a Vegyészeti-technológiai Iskolát, mert ebbe az intézménybe fektettük a legtöbb pénzt, megnyitását pedig április elejére tervezzük. Egyebek mellett ez az iskola kapta 2018-ban a Szent Száva-díjat. Az elmúlt három évben az oktatásba mintegy 380 millió dinárt fektettünk. Minden módon igyekszünk tanulóink, tanáraink és tanítóink számára megfelelő munkafeltételeket teremteni, s szeretnénk büszkék lenne az iskoláink által elért eredményekre – hangsúlyozta Laban polgármester.

A látogatás során Nyilas Mihály titkár és munkatársai találkoztak a Szabadka város területén működő általános és középiskolák igazgatóival, akikkel az oktatási feltételek javításáról cseréltek véleményt.  A titkár azt javasolta, hogy a pályázás előtt legyenek türelmesek, mert – mint mondta – mindenki sorra fog kerülni. Az iskolák képviselőit köszöntötte Biljana Kašerić, a tartományi oktatási titkár megbízott helyettese. Ő arra bátorította a jelenlevőket, hogy a munkájuk során felmerülő bármilyen probléma kapcsán forduljanak a Titkársághoz.

A megbeszélést követően a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság képviselői négy iskolába látogattak el, hogy megállapítsák, miként költötték el a 2018. évi pályázatok útján elnyert eszközöket. A Kosztolányi Dezső Gimnázium 904.328,80 dinárt fordított az oktatási felszerelés vásárlására és a videó-felügyelet felújítására, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola 3.005.406,64 dinárt költött a tervek kidolgozására és asztalosmunkákra, a Szent Száva Általános Iskola 6.068.276,00 dinárt fordított felszerelés vásárlására és asztalosmunkákra, míg a csantavéri Hunyadi János Általános Isklola 7.452.121,60 dinárból interaktív és fehér táblákat vásárolt, illetve fordított az épület értéknövelő karbantartására és a Korszerű tanár elnevezésű szakmai továbbképzésre.

A látogatás végén Nyilas leszögezte, hogy – az újabb igényeknek megfelelően – a továbbiakban is be kell fektetni az iskolákba, s megfelelő támogatást kell nyújtani Vajdaság AT minden oktatói-nevelői intézményének.

12495_2.jpg