Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Zoran Đorđević miniszter Szabadkán

2019.03.27.

Zoran Đorđević, munka-, foglalkoztatás-, harcos- és sociális-ügyi miniszter Szabadkára látogatott. Miután a Városházán megbeszélést folytatott Bogdan Laban szabadkai polgármesterrel és Nemanj Simovićtyal, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagjával, Đorđević miniszter ellátogatott a vakok és gyengénlátók szabadkai egyesületébe.

12498_1.jpg

Miután megbeszélést folytattunk a Városházán Szabadka város és a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium együttműködéséről, ellátogattunk a Vakok és Gyengénlátók Egyesületébe, mondta Đorđević miniszter, hozzátéve, hogy a tevékenységi körükhöz tartozó egyesületek felkeresése a Minisztérium feladatai közé tartozik.

- Minden héten egy napot arra szánunk, hogy két-három városban ellátogassunk intézményeinkbe, hogy megismerkedjünk munkakörülményeikkel és hogy mire lenne szükségük. Az egyesületektől papíron kapott igénylések eltérnek a terepen észlelt valós helyzettől. A vakok és gyengénlátók szabadkai egyesületének gondjai vannak az ablakokkal, mivel helyiségeik egy régi, műemléki épületben találhatók. Ezt a gondot megoldjuk, amint kiadják az engedélyt az ablakok cseréjére. A rokkantsággal élők, tehát a vakok és gyengénlátók számára is nagyon fontos az akadálymentesítésben kifejezésre jutó támogatás, amelyet nem csak Szabadka várostól, hanem a Minisztériumtól is kaphatnának. Ezért a fontos szabadkai létesítményeket a jövőben akadálymentesíteni kell a rokkantsággal élők számára, ki kell helyezni a bejáratnál úgynevezett taktilis táblákat, hogy a rokkantsággal élők, ha egyedül érkeznek, fel tudják találni magukat és mielőbb elérhessék azt, amire szükségük van. Megbeszéltük, hogy most taktilis táblákat helyezünk el a Városházán és a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap épületénél – emelte ki Đorđević miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztériumnak Szabadka várossal együtt szándékában áll segíteni a városban mindazoknak az egyesületeknek, amelyekről ma tárgyaltak, nem csupán a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének.

Laban polgármester elmondta, hogy Szabadka város igyekszik teljes mértékben támogatni azokat az intézkedéseket, amelyek célja a szegénységnek és az önmaguk számára alapvető életkörülményeket betegség, rokkantság vagy öregség miatt biztosítani képtelen egyének sebezhetőségének a csökkentése.

- Szociális védelemre 2019-ben a városi költségvetésből összesen 334 millió dinárt különítettünk el, ami a teljes költségvetés 4,20 százaléka. Az előző évihez képest a szociális védelemre előirányzott keretet 5,5 százalékkal növeltük. Szabadkán mintegy 50 ilyen egyesületet támogatunk. Ezek egyike a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, amelynek a működésére az előző évben közel 750.000 dinárt fordítottunk. Emellett segítettünk rendbe tenni a helyiségeket, amelyeket már 30 éve nem újítottak fel, továbbá pénzt biztosítottunk az egyesület számára a tagok sporttevékenységeinek a finanszírozására. Biztos vagyok benne, hogy a szerb Kormány és az illetékes minisztérium támogatásával folytatjuk ezeket az aktivitásokat – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Veso Avram, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke megköszönte Đorđević miniszter és Laban polgármester látogatását.

- Már 50 éve vagyok tagja az egyesületnek, és ez az első alkalom, hogy miniszter látogasson el egy ilyen kis egyesületbe, hogy figyelmet fordítson ránk, s hogy tudomásunkra hozza: a vakok és gyengénlátók nem szorultak a társadalom peremére – mondta Veso Avram.

12498_2.jpg