Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Palicsi-tavon megkezdődött a szelektív lehalászás

2019.03.29.

A Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának és vizeinek megőrzése elnevezésű projekt egyik fő intézkedése keretében hétfőn, 2019. március 25-én a Palicsi-tavon megkezdődött a szelektív lehalászás, melynek során a túlságosan is elszaporodott idegenként bekerült halfajok lehalászását végzik. A lehalászás a Palicsi-tó IV. szektorát érinti.

12507_1.jpg

A lehalászási kampány rendszeres tevékenységénél ma jelen volt Molnár Ervin, a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának és vizeinek megőrzése elnevezésű projekt irányítását végző egység vezetője, valamint Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

Noha az allochton halfajok szelektív lehalászása pénzügyileg kevésbé jelentős a többi beruházáshoz képest, hisszük, hogy az eredmények jelentősek lesznek, s hogy ezzel az intézkedéssel a projekt befejezését követően láthatóvá válik a tó vizének a minőségében megnyilvánuló különbség – mondta Molnár Ervin.

Dobó Márta elmondta, hogy a Palics-Ludas Közvállalatot a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának és vizeinek megőrzése elnevezésű projektnek a biomanipulációs részébe kapcsolták be.

Az olyan halfajok, mint a süllő, a csuka, vagy a ponty, amelyek hasznosak a Palicsi-tó számára, visszajutnak a vízbe, míg az ezüstkárászhoz hasonló inváziós fajok lehalászásra kerülnek. Ezúttal 11 kosár telt meg, mindegyikben mintegy 35 kg hal volt. A tóból minden nap mintegy másfél tonna halat halásznak le. A statisztika szerint a Palicsi-tóban a halak 95 százaléka ezüstkárász, amely káros, mert nem teszik lehetővé más halfajok fejlődését és az algák miatt is. Reméljük, hogy a szelektív lehalászást követően elszaporodnak a Palicsi-tó szempontjából kívánatos és hasznos halfajok. Az elkövetkező időszakban a tóban halasítást is tervezünk – emelte ki Dobó Márta.

Mint mondta, a lehalászott ezüstkárászokat állatkerteknek adományozzák az állatok etetésére, a szelektív lehalászást megelőző vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a Palicsi-tó ezüstkárászai emberi fogyasztásra alkalmasak.

12507_2.jpg