Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Új külsőt kapott a Palicsi Állatkert játszótere

2019.04.01.

Szabadka város, az UNDP, a Menekültügyi és Migrációs Biztosság és a Palicsi Állatkert együttműködése keretében a szabadkai és a migránsok ideiglenes befogadóközpontjában elszállásolt fiatalok közös munkaakcióval tették rendbe a Palicsi Állatkert játszóterét, hozzájárulva ezzel a környezet szebbé, kellemesebbé tételéhez minden látogató, főként pedig a legkisebbek számára.  A játszótér teljesen új külsőt kapott a látogatási idény kezdete előtt, a játékszerek festése mellett a parkban az Európai Unió migránsoknak nyújtott szerbiai támogatásával a pihenéshez új parkbútorokat, valamint hulladékgyűjtőket helyeznek ki.

12511_1.jpg

Szabadka város nevében Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja köszönetet mondott az Európai Uniónak és minden partnerének akik a szerbiai migrációügyi kérdések kezeléséhez nyújtanak támogatást, mindenekelőtt pedig az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP), amiért megszervezték a Palicsi Állatkert játszóterének a rendezését.

- A játszótér rendezése és az új bútorzat és hulladékgyűjtők adományozása mellett nagyon fontos az általános iskolások, az Ifjúsági Irodai önkéntesei, valamint a városunkban működő ideiglenes befogadó-központban elhelyezett iráni és afganisztáni migránsok közötti barátkozás. Az ideiglenes befogadó-központban jelenleg 58 migráns, illetve 14 család tartózkodik. A mai munkaakció jó alkalom arra, hogy barátkozzunk, s hogy hozzájáruljunk a Palicsi Állatkert rendezéséhez, amely a térség egyik legszebb ilyen intézménye - emelte ki Đukanović.

Jelena Marić Luković, az EU-nak a migránsokat ideiglenesen befogadó községeknek és városoknak nyújtott támogatási projektje menedzserének szavai szerint Szabadkán 2015 óta nagy számú menekült és migráns utazott át, az elmúlt másfél évtizedben pedig egyik csomópontja, fő útelágazása volt a jobb élet felé vezető útjukon.

- Elégedettséget jelent, hogy a Városi Közigazgatással, az Ifjúsági Iroda önkénteseivel, és természetesen a menekültekkel és a migránsokkal együtt – akik az itteni központban tartózkodnak – valami hasznosat tehetünk Palics idegenforgalmi kínálatáért.  Ez az akció alkalom arra, hogy a környezetet szebbé tegyük, s hogy vendégeink, akik bizonyos időt töltenek a befogadó-központban, kifejezésre juttassák szolidaritásukat és a polgárok iránti hálájukat – mondta Jelena Marić Luković.

A szabadkai önkormányzatnak, a Menekültügyi és Migrációs Biztosságnak és az UNDP-nek a játszótér szépítésére vonatkozó kezdeményezésért köszönetet mondott Petar Savić, a Palicsi Állatkert igazgatója is. Elmondta, hogy a Palicsi Állatkertet évente több mint 150.000-en látogatják meg, aminek a felét a gyermekek teszik ki, s hogy ez az adomány annál értékesebb, ha figyelembe vesszük, hogy előnyeit a legkisebbek, egyúttal az Állatkert legkedvesebb vendégei élvezhetik.

A Palicsi Állatkert játszóterének a rendezésénél jelen volt Zagorka Panić, városi menedzser is.

12511_2.jpg