Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Belarusszia nagykövete Szabadkán

2019.04.04.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere találkozott Valerij Briljovval, Belarusszia szerbiai nagykövetével. A szívélyes találkozó során Szabadka és a belarusz Breszt városa közötti gazdasági együttműködés erősítéséről volt szó, amellyel 2015 októberének végén a Városházán együttműködési megállapodást írtak alá.

12524_1.jpg

Laban polgármester elégedettségének adott hangot Briljov nagykövet látogatása kapcsán, hangsúlyozva, hogy Szabadka és Breszt rendelkezik potenciállal az áruforgalom növelésére, az ipari és gazdasági kapcsolatok erősítésére.

- Az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet, amelyhez Ada, Topolya, Magyarkanizsa, Kishegyes, Zenta és Szabadka város tartozik, tavaly Belarussziával 3,9 millió dollár értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolított le. Úgy véljük, hogy ez nem elég, figyelembe véve a potenciálokat, de a 2017. évvel összehasonlítva 2018-ban a Kamara területén az árucsere Belarussziával 25 százalékkal nőtt – mondta Bogdan Laban.

Laban polgármester kiemelte, hogy Szerbia és Belarusszia kapcsolatai barátiak, nincsenek nyitott kérdések, majd megköszönte Berarussziának és Aljakszandr Lukasenka elnöknek a Szerb Köztársaság területi integritása és szuverenitása megőrzéséhez nyújtott folyamatos támogatást.

Valerij Briljov nagykövet elmondta, hogy Belarusszia és Szerbia politikai kapcsolatai mindig barátiak voltak, s hogy a mai megbeszélés legnagyobb részét a kereskedelmi áruforgalomnak, továbbá a Szabadka, illetve a körzet és a breszti testvérváros közötti gazdasági kapcsolatok erősítésének szentelték.

- Készek vagyunk műszaki termékek,mezőgépek kivitelére, ebből a térségből pedig borok, pálinka, hús és számos más termék behozatalának a növelésére, erősítve ezzel külkereskedelmi forgalmunkat. Arra számítok, hogy Szabadka város képviselői ellátogatnak Belarussziába a térség gazdasági szakembereivel együtt – mondta Briljov nagykövet.

Bogdan Laban és valerij Briljov találkozóján jelen volt Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja.

A Zöld teremben tartott fogadást követően Valerij Briljov nagykövet munkatársai kíséretében megtekintette a szabadkai Városi Múzeumot.

 12524_2.jpg