Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Megünnepelték a romák világnapját

2019.04.09.

A roma közösségek helyi szintű erősítését szolgáló ROMACTED program eredményeinek a bemutatásával ma a Városháza Kék termében megünnepelték április 8-át a romák világnapját.  Ilija Đukanović, a ROMACTED intézményesített munkacsoport koordinátora a helyi önkormányzat és a maga nevében gratulált a romáknak világnapjuk alkalmából, s kiemelte, hogy Szabadka teljes mértékben támogatja városunkban a roma közösség felzárkóztatását.

12542_1.jpg

A 2019. évi költségvetésben a szabadkai roma közösség megerősítésére mintegy 2,7 millió dinárt irányoztak elő. Mint azt Ilija Đukanović elmondta, 300.000 dinárt fordítanak az iskolaelhagyás megelőzésére, 400.000 dinárt biztosítanak a ROMACTED program megvalósítására és kétmillió dinárt Csantavéren a lakhatási körülmények javítására.

-  Élvezzük az Európai Unió támogatását, mobil tímeket hoztunk létre és egy járművet kaptunk ezeknek a csoportoknak a munkájához, hogy rajtuk és a mi roma koordinátoraink révén jobb és erősebb kapcsolatokat alakítsunk ki a roma közösség és a helyi önkormányzat között, valamint javítsuk minden roma életminőségét – jelentette ki Đukanović.

A Szerb Köztársaság Kormánya 2017. március 3-án megalakította A romák 2016 és 2025 közötti országos szociális felzárkóztatási stratégiája megvalósítását figyelemmel kísérő koordinációs testületet. A koordinációs testület élén prof. dr. Zorana Mihajlović, a Kormány alelnöke, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter áll.

-Ez a térségben egyedülálló eset, hogy a legfelső politikai szint kimutatta szilárd eltökéltségét a romák felzárkóztatása iránt, illetve hogy ezzel a kérdéssel nem a kinyilatkoztatás szintjén foglalkozunk, hanem komoly előrehaladást értünk el az oktatás, illetve a lakhatás területén – mondta a koordinációs testület nevében Nenad Ivanišević.

Folyamatban van az új tevékenységi terv meghozatala, amely – mint mondta – egyértelműen meghatározza a tevékenységekhez szükséges költségvetési keretet.

- Van mozgásterünk a javításra, különösen a foglalkoztatás terén, a 21. században nem beszélhetünk arról, hogy hány gyermek fejezte be az általános iskolát, hiszen ez egy magától értetődő dolog. Szerencsére beszélhetünk arról, hogy nagy számú roma gyermek fejezi be a középiskolát és az egyetemet – tette hozzá Ivanišević.

Stevan Nikolić, a romák felzárkóztatásával foglalkozó csoport koordinátora kiemelte, hogy a felzárkóztatás egy hosszú folyamat, a gyakorlat pedig azt mutatta, hogy két-három generációra is szükség van, hogy a társadalom peremére szorult csoport aktívvá váljon egy rendszerben.

Nikolić hangsúlyozta a helyi lépések, továbbá a romák felzárkóztatása nemzeti stratégiájának, az Európai Unióval való összehangoltságnak, az egyének és a családok fókuszba állításának a fontosságát, valamint a mérvadó intézmények feladatait az együttműködés légkörének a megteremtésében.