Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szerbia és Magyarország kiváló kapcsolatai és kölcsönös megbecsülése

2019.04.15.

Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság Kormányának elnöke ma Szabadkán Szerbia és Magyarország kormányainak együttes ülése után kijelentette, hogy az ülésen megállapították: eljött az ideje annak, hogy a két ország megkezdje a munkát a stratégiai partnerségről szóló átfogó szerződés kidolgozásán. Brnabić az Orbán Viktor magyar kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai példásak arra, hogy milyen a kölcsönös megbecsülés és tisztelet, s hogy ha valamely országoknak rendelkezniük kell átfogó stratégiai partnerségi megállapodással, akkor az mindenképpen Szerbia és Magyarország, amin az elkövetkező időszakban dolgozni fognak.

12561_1.jpg

Brnabić nagy köszönetet mondott Magyarországnak, amiért az erőteljesen és folyamatosan támogatja Szerbiát az eurointegrációs folyamatokban, a Koszovó és Metóhia kérdésében tanúsított kiegyensúlyozott álláspontért, valamint a magyarországi szerb kisebbség iránti viszonyulásért.

A szerb kormányfő megköszönte Orbán miniszterelnök jelentős hozzájárulását a magyarországi szerb kulturális örökség megőrzéséhez, az ott élő szerb nemzeti kisebbség jogai és szabadsága előmozdításához, rámutatva, hogy a magyarországi szerbek képviselői elmondták neki, hogy csak felső fokon tudnak beszélni arról, amit az ottani kormány tesz értük.

Szavai szerint a szerb nemzeti kisebbség tavaly 3,2 millió eurós póttámogatást kapott a szerb nyelv, az iskolák, templomok és kulturális-történelmi hagyaték megőrzését szolgáló programokra.

A szerb kormányfő ugyancsak kiemelte, hogy kiváló az együttműködés a szerb állam és a Magyar Nemzeti Tanács között. Mint mondta, ez is azt mutatja, milyenek kell, hogy legyenek a jószomszédi kapcsolatok, egymás megbecsülése és tiszteletben tartása.

Köszönet Magyarországnak a támogatásért, őszinte viszonyulásáért és a Szerbia iránti nagy barátságért, mondta Brnabić.

Szerbia megkezdte az előkészületeket a Török Áramlat hazánkon átvezető szakaszának építésére, mondta a kormányfő, s bejelentette, hogy a hónap végéig kibocsátják a két első ütemre vonatkozó építési engedélyeket, utána pedig hivatalosan megnyitják a munkálatokat.

A szerbiai befektetések fontosságáról szólva Brnabić kormányfő kiemelte, hogy a Kormány prioritása a gazdasági növekedés, az új munkahelyek megnyitása és a munkaválasztás lehetősége Szerbia polgárai számára, ami hozzájárul a bérek növeléséhez és a jobb életszínvonalhoz.

A szerb kormányfő elmondta, hogy a magyar befektetések nem csak hogy jól jönnek Szerbiának, hanem gazdaságunk fontos elemei, majd hozzátette, hogy a szomszédos országgal folynak a tárgyalások az új befektetésekről, különösen a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban.

Magyarország kormányfője elmondta, hogy a mai szabadkai közös kormányülésen az új határátkelők megnyitásáról és a további gazdasági együttműködésről esett a legtöbb szó.

Orbán emlékeztetett rá, hogy most az utazás vasúton Belgrád és Budapest között nyolc órát tart, s a vasúti közlekedésbe, valamint a határátkelőkbe való befektetések célja a két főváros közötti menetidő lerövidítése.

Elmondta, hogy lenyűgözte az a gyorsaság, amellyel Szerbia halad előre az államtartozás csökkentésében, és hogy milyen helyzetben van az állampénztár.

Szeretünk együttműködni Szerbiával, mert mindig tanulunk valami újat, amit otthon fel tudunk használni, hangsúlyozta Orbán, majd meghívta a szerb Kormányt magyarországi látogatásra, hogy megbeszéléseket folytassanak a jövőbeni tervekről.

Ismételten kifejezte reményét, hogy Szerbia rövidesen csatlakozik az Európai Unióhoz, mert az mindenki érdeke, s hangsúlyozta, hogy Magyarországon és Szerbiában is az emberek érdeke a politikai stabilitás.

Ha létezik politikai stabilitás, van gazdasági növekedés is. Ebben az esetben minden előnyt ki kell használnunk, szögezte le a magyar kormányfő.

12561_2.jpg