Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Nők élnek falun is

2019.04.16.

A Nők élnek falun is elnevezésű projekt keretében ma este az új-zsedniki helyi közösségben tribünt tartottak a vidéken élő nők helyzetének a javítása érdekében. Ezt a kampányt jelképesen március 8-án kezdeményezték a Szerb Köztársaság Képviselőházának Otthonában a nők helyzetével kapcsolatos konferencián, a SZKNK elnök asszonyának, a Munka-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztériumnak, valamint a demográfiával és népesedéspolitikával foglalkozó tárca nélküli minisztériumnak a védnökségével.

  12565_1.jpg

A szabadkai önkormányzat nevében a jelen levő hölgyekhez Zagorka Panić, a polgármester gazdaságfejlesztésért és nemzetközi együttműködésért felelős helyettese szólt, kiemelve, hogy a nők nem szorulhatnak háttérbe, s hogy lehetővé kell tenni a számukra a gazdasági egyenjogúságot, az egészségügyi támogatást és a méltó életet.  Beszédében hangsúlyozta, hogy Szabadka Város a tribünt támogatva azt az óhaját juttatta kifejezésre, hogy részt vegyen ebben a kampányban, ezáltal is erősítve a nők láthatóságát falun.

- A falusi nők a társadalmi fejlődés fontos potenciálját jelentik. Fontos megmutatnunk a fiatal nőknek, hogy a falusi élet lehet szép, színvonalas, de ezt nem tehetjük számukra lehetővé a Szerb Köztársaság  Kormányának, a tartományi kormánynak, az önkormányzatoknak és a vidékfejlesztési programoknak a támogatása nélkül. Szükség van arra, hogy találkozzunk velük, hogy meghalljuk, mi az, amit együtt megoldhatunk – mondta Zagorka Panić.

Mint hangsúlyozta, a város részben az infrastruktúrába történő beruházásokkal, az egészségügyi és oktatási létesítmények, óvodák, sport- és rekreációs telepek építésével megkezdte az életminőség javítását a város falusi részeiben, hogy a különbségek kisebbek legyenek, s hogy minden polgár azonos életkörülmények között éljen.

- A város a költségvetésben eszközöket irányzott elő a vállalkozás, a foglalkoztatás ösztönzésére, amiben a falusi nők előnyt élveznek. Szabadka Város kérelmet nyújtott be a nehezen foglalkoztatható csoportokat munkába állító munkaadók támogatási programjának a társfinanszírozására, az önfoglalkoztatás és a közmunka-program finanszírozására. A költségvetésben szerepel keretösszeg a nemek szerinti támogatásra – mondta Zagorka Panić.

A beszélgetés során a falusi élettel kapcsolatos tapasztalataikról, a patriarchális közösség előítéleteiről, a falusi élet előnyeiről beszélt Suzana Nikolić, az új-zsedniki általános iskola igazgatónője, Slavica Bjelić tanítónő, Angelina Vilus, egy falusi gazdaság tulajdonosa, valamint Gospova Dakić nyugdíjas. A tribün során népszerűsítették az egészségvédelem fontos elemeinek egyikét jelentő szűrővizsgálatokat is, s ebből az alkalomból ingyenes vérnyomás-mérést és cukorszint-vizsgálatot tartottak.

Prof. dr. Ranko Raičević ezredes, a Neurológus Társaság elnöke az egészségükről való gondoskodásra szólította fel a nőket, emlékeztetve őket a nők daganatos megbetegedéseinek aggasztó szerbiai elhalálozási statisztikáira. A tribünön való részvételét arra használta fel, hogy felszólítsa az általa a népesség erősebb részének tartott nőket: a fiuk, férjük, apjuk vagy testvérük iránti gondoskodást bizonyító erejüket – amellyel a háttérbe szorulnak - a saját egészségük iránti gondoskodásra és felelős viszonyulásra fordítsák, s hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.

12565_2.jpg