Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Gyógykezelés a legkorszerűbb elvekkel összhangban

2019.04.17.

A Szabadka Közkórház és a Banja Luka-i Egyetemi Klinikai Központja kardiológiai osztályának sürgősségi ma intravaszkuláris ultrahang segítségével három beavatkozást hajtottak végre pácienseik koszorúerein. A szív-katéterezésre szolgáló teremben végezett munka előtt közös műhelymunkát szerveztek a komplex léziók intervenciós diagnosztizálásáról.

12569_1.jpg

Dr. Saša Lončar, a Banja Luka-i Egyetemi Klinikai Központ intervenciós kardiológiai osztályának vezetője ebből az alkalomból kijelentette, hogy a koronáriás betegségek gyógykezelését intravaszkuláris ultrahang segítségével orvoscsoportjával rutinszerűen végzi már három éve. Örömünkre szolgált, és megtiszteltetés a számunkra, hogy tapasztalatokat cserélhettünk szabadkai kollégáinkkal.

- Ma olyan beavatkozásokat hajtottunk végre, amelyek bizonyos kifinomult technológiai lépéseket tesznek szükségessé, hogy mélyebb vizsgálatnak vethessük alá a vérereket, hogy jól építettük-e be a sztentet, s hogy fennáll-e esetleg a páciens esetében valamilyen jövőbeni szövődmény lehetősége. Mi ezeket a beavatkozásokat egy ideje végezzük, kollégáink közül itt is dolgoznak egyesek, ezért úgy döntöttünk, hogy az eddigi együttműködést magasabb szintre emeljük, s remélem, hogy a jövőben jól együtt tudunk működni – mondta Lončar.

Dr. Saša Dželebdžić, a szabadkai kórház intervenciós kardiológiai osztályának a vezetője hangsúlyozta, hogy ennek a rendkívül igényes beavatkozásnak a rutinszerű és mindennapos elvégzése a cél a Szabadkai Közkórházban.

- Örülünk a kiváltságnak, hogy tapasztalatokat cserélhettünk s hogy megtanulhattunk valamit ezektől az emberektől, akik nap mint nap végzik a legnehezebb beavatkozásokat a legkorszerűbb követelményeknek és technológiáknak megfelelően. A világban ezt határozták meg prioritásként, hogy a beavatkozásokat ne csupán angiográfiásan hajtsák végre és ne ez legyen az elsődleges beavatkozás, hanem hogy hosszabb távú hatást érjünk el a páciens jóléte érdekében - hangsúlyozta Saša Dželebdžić.

Dr. Slobodan Puškar, a Szabadkai Közkórház igazgatója elmondta, hogy az angio-terem a hét öt napján szinte 24 órán át működik, s hogy minden beteg, aki ide érkezik koszorúér-panaszok gyógyítására, biztos lehet abban, hogy jó kezekbe került.

- A közkórház angio-termét, amely már másfél éve működik, sikerült talpra állítanunk, hogy teljes körűen működjön. A legkorszerűbb berendezésekkel van felszerelve, mint amilyennel a világ legfejlettebb országai rendelkeznek, a koszorúér-panaszokkal érkező betegeket pedig a lehető legszigorúbb követelményeknek megfelelően kezeljük – jelentette ki Puškar.

Jasmina Stevanović, a Városi Közigazgatás Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságának titkára emlékeztetett rá, hogy a Szabadkai Közkórház 2018 elején nagy előrelépést ért el a gyógyászatnak ebben az ágában, amikor hivatalosan is megnyílt az angio-terem, a vajdasági regionális kórházakban működő három angio-terem egyike, amelyek felszerelésére és az egészségügyi személyzet képzésére a tartományi Kormány 190 millió dinárt biztosított.

- Az angio-terem megnyitása a Szabadkai Közkórházban lehetővé tette, hogy az Észak-bácskai Közigazgatási Körzetből a betegeket a világban érvényes legszigorúbb mércékkel összhangban kezeljék. Szabadka Város, továbbá a problémáinkat és az egész körzetre gyakorolt jelentőségét felismerő Vajdaság AT közös erőfeszítéseinek köszönhetően a keringési panaszokkal rendelkező páciensek, akiket a szabadkai kórházban gyógykezelnek, sokkal rövidebb ideig tartózkodnak a kórházban, rövidebb a lábadozási idejük és kisebb a rokkantsági arány, a halálozási arány pedig sokkal kisebb – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.